Tomac, supărat pe senatorii "proruşi" care au refuzat compensarea celor 4 eroi condamnaţi pe nedrept în Transnistria
alte articole
Patru cetăţeni români au fost condamnaţi pe nedrept în Transnistria, în urma unui simulacru de proces din 1993, pentru că au promovat românismul. Cum cei patru nu o duc prea bine financiar şi sunt nevoiţi să stea departe de casă, fără niciun sprijin din partea statului român, deputatul Eugen Tomac a depus o iniţiativă legislativă menită să le ofere o minimă compensaţie pentru sacrificiul lor, iniţiativă care a fost respinsă de Comisia pentru Drepturile Omului din Senatul României.
"Credeam că nimic din lumea politică nu mă mai poate surprinde. M-am înşelat. Am fost invitat săptămâna trecută la Comisia pentru Drepturile Omului din Senatul României pentru a susţine o iniţiativă legislativă pe care am depus-o. Proiectul meu vizează amendarea legii care acordă sprijin cetăţenilor români, persoanelor persecutate de dictatura comunistă sau care au fost deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.
Am propus ca în lista beneficiarilor pentru un sprijin financiar din partea statului român să fie incluşi şi românii care au fost condamnaţi în urma unui simulacru de proces în 1993 de către un tribunal ilegal la Tiraspol. Nu cred că există român în cele două state româneşti care să nu-şi amintească de scena în care în mod demonstrativ, câţiva militanţi pentru românism din R. Moldova au fost judecaţi, fiind ţinuţi într-o cuşcă tocmai pentru a fi cât mai clar mesajul de umilinţa pe care Rusia de atunci a vrut să-l transmită României", a declarat Eugen Tomac, într-un editorial postat pe stiripesurse.ro.
Sentinţa a fost dură, Ilie Ilaşcu condamnat la moarte, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa condamnaţi la 15 ani de închisoare, Alexandru Leşco la 12 ani închisoare. Ilie Ilaşcu nu a fost executat doar pentru că s-a mobilizat comunitatea internaţională şi a presat Rusia să nu comită această crimă, ba chiar a fost eliberat după 9 ani de detenţie la presiunea Consiliului Europei. Ceilalţi trei români au executat toată perioada de detenţie, chiar dacă CEDO a condamnat Rusia şi R. Moldova şi a considerat drept ilegală detenţia lor.
"Îi cunosc pe toţi cei 4 eroi români, oameni care duc azi o viaţă dificilă, fără niciun sprijin din partea statului român. Mai mult decât atât, Ilie Ilaşcu a fost evacuat din apartamentul pe care îl primise atunci când a fost eliberat. Deşi personal i-am cerut premierului Ponta de nenumărate ori să corecteze această nedreptate, nimic nu s-a schimbat. Ivanţoc, Popa şi Leşco şi-ar fi dorit şi ei să se stabilească în România, le-a şi promis primarul Capitalei că vor primi câte o locuinţă după ce au primit titlul de cetăţeni de onoare ai Bucureştiului. Cămin pentru familiile lor n-au mai primit însă niciodată.
Aşa că eroii nevinovaţi au părăsit România şi duc un trai modest departe de ţară. Subliniez: fără niciun sprijin din partea statului român. Pentru că-mi pasă de soarta acestor oameni nevinovaţi, încerc să corectez această nedreptate şi am propus amendarea legii prin care deţinuţii politici din România sunt sprijiniţi de stat şi să lărgesc sfera de beneficiari astfel încât şi aceşti români să primească un minim sprijin. Toţi sunt cetăţeni români, au fost deţinuţi ilegal pentru că promovează românismul, au luptat împotriva comunismului, fapte confirmate de o decizie CEDO", a continuat Eugen Tomac.
În ciuda deciziei CEDO, iniţiativa lui Tomac de a le oferi un sprijin concret românilor condamnaţi pe nedrept de un tribunal ilegal din Transnistria a fost respinsă de Comisia pentru Drepturile Omului din Senatul României.
"Tonul l-a dat reprezentanta ministrului Plumb, care a spus din capul locului că nu este de acord să ofere sprijin eroilor români pentru că n-au luptat în România împotriva comunismului. Pentru ca filmul să fie complet, senatorul USL, Puiu Haşotti a sărit cu o argumentaţie halucinantă, spunând că iniţiativa intră în contradicţie cu Constituţia României. Un alt liberal, senatorul Nicolae Vlad Popa, în acelaşi spirit demagogic, l-a completat spunând că ei au luptat pentru R. Moldova şi nu pentru România, deci să-i susţină R. Moldova.
Vicepreşedintele comisiei senatorul PSD Florin Butnaru a propus respingerea iniţiativei fără a înţelege că prin acel vot legitimează o bătaie de joc pe care Rusia o duce contra românilor. Cu un vot zdrobitor din partea senatorilor PSD şi PNL, iniţiativa pleacă în plenul Senatului cu recomandarea de respingere din partea Comisiei pentru Drepturile Omului", a precizat preşedintele PMP.
Eugen Tomac a subliniat că nu va lăsa nesancţionată politic "această nepăsare pe care aceşti politicieni o exprimă faţă de soarta crudă a unor români care s-au sacrificat cu demnitate şi pentru demnitatea poporului român."
"Ilie Ilaşcu, atunci când a fost condamnat la moarte, a strigat din cuşcă: vă iubesc popor român! Pentru senatorii responsabili de apărarea drepturilor omului acest strigăt nu înseamnă nimic, ei au alte preocupări şi alte interese, de cele mai multe ori străine faţă de cele ale poporului care i-a votat", a concluzionat Eugen Tomac.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.