Protestele continuă în penitenciare. Sindicaliştii supăraţi pe "ministrul deţinuţilor"

Angajaţii din penitenciare anunţă noi proteste ce vor culmina, dacă revendicările nu le sunt rezolvate, cu un mare miting la Ministerul Justiţiei şi cu acţionarea Guvernului în instanţă.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
01.10.2016

Reprezentanţii sindicatului OMNIA din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă noi acţiuni de protest în penitenciarele Ploieşti, Focşani, Tichileşti, Drobeta-Turnu Severin şi Baia Mare. Prin protestele lor, angajaţii ANP speră să obţină îmbunatăţirea condiţiilor de lucru, recuperarea orelor suplimentare, eliminarea deficitului de personal şi a inechităţilor salariale.

„Lucrătorul de penitenciare lucrează în medie 23 de ani exact în aceleaşi condiţii în care un deţinut este custodiat în medie 3 ani şi 8 luni. Cu toate acestea, Guvernul României a alocat 740 de milioane de dolari pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie pentru următorii 10 ani şi absolut nimic pentru personal. Nu există nici măcar un plan, nici pentru condiţii de lucru mizerabile, nici pentru deficitul de personal de 8.000 de posturi şi nici pentru recuperarea celor 1,5 milioane de ore suplimentare”, acuză OMNIA, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.

Sindicaliştii mai susţin că nu cred în promisiunile „ministrului deţinuţilor, Raluca Prună” pe care o acuză că „guvernează arogant, prin declaraţii de presă”.

„De altfel, la Gherla, a şi decretat că nu se va mai întâlni cu sindicatele decât în prezenţa presei. Se pare că îi este greu să explice de ce refuză aplicarea OUG 20/2016 şi pentru personalul din penitenciare creând astfel serioase inechităţi salariale în cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, susţin sindicaliştii.

De asemenea, OMNIA mai avertizează că penitenciarele încep să se blocheze ca urmare a refuzului legitim al personalului de a mai lucra peste 180 de ore.

„În disperare de cauză, conducerile penitenciarelor au amânat deja concedii de odihnă, dar asta va funcţiona câteva zile. Penitenciarele au notificat beneficiarii de forţă de muncă referitor la posibilitatea sistării asigurării acesteia, iar Administraţia Naţională a Penitenciarelor face eforturi disperate de a menţine sistemul funcţional. Toate acestea se întâmplă pentru că ministrul auto-desemnat tehnocrat refuză să respecte legea şi oamenii liberi”, susţin sindicaliştii.

OMNIA mai anunţă ca protestele angajaţilor din penitenciare vor continua în următoarele două săptămâni, după care, în funcţie de răspunsul autorităţilor la revendicările lor, este planificat un mare miting în faţa Ministerului Justiţiei, unde sunt aşteptaţi 2.000 de angajaţi în uniformă.

„Simultan, pregătim acţiuni în instanţă împotriva Guvernului României, aşa cum de altfel a sugerat ministrul Raluca Prună”, anunţă OMINIA.

Poziţia Ralucăi Prună

Reamintim că vineri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, vorbind despre protestele din penitenciare, a declarat că „în foarte scurt timp” va avea o soluţie pentru această problemă, care să fie „convenabilă” sistemului penitenciar din România.

„Despre revendicările sindicatelor discut cu domnul ministru Pîslaru şi eu cred că în foarte scurt timp o să am o soluţie care să fie convenabilă sistemului penitenciar din România. Fac acest lucru nu pentru că mi-au cerut sindicatele şi regret că au făcut aceste proteste şi nu au avut răbdarea să aştepte. Fac acest lucru pentru că e obligaţia mea de ministru, deci o făceam oricum, cu sau fără proteste”, a declarat ministrul, citată de Agerpres.

Prună a salutat iniţiativa unora dintre sindicalişti de a deschide penitenciarele pentru a fi vizitate de reprezentanţii presei, opinând că acest demers ajută dezbaterii şi le-a răspuns acelora care o acuză că este „îndreptată exclusiv către problemele deţinuţilor”.

Cât despre acuzaţiile că ţine partea deţinuţilor, Prună a susţinut că este obligată, ca ministru, să fie de partea persoanelor custodiate căci România are încă din 2012 o decizie cvasi-pilot de la CEDO care a cerut României să corecteze situaţia privind suprapopularea.

„La nivelul lunii iunie 2016, existau la CEDO, numai pentru anul 2016, 2.000 de cereri, toate trimise de persoanele custodiate, aşa încât da, recunosc, mă ocup de această chestiune pentru că este obligaţia mea de ministru al Justiţiei. Hotărârile de la CEDO nu privesc în niciun caz, niciuna dintre ele, situaţia personalului din penitenciare, celor angajaţi, dar asta nu înseamnă că neglijez acest lucru", a afirmat Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor