Ministerul Justiţiei a dat 10 milioane de euro în 2015 pentru chiriile judecătorilor şi grefierilor

Judecătorilor şi grefierilor li s-au decontat, de la bugetul de stat, 10 milioane de euro pentru chirii, a precizat Raluca Prună.
Loredana Diacu
29.09.2016

alte articole

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
29.09.2016

Pe fundalul nemulţumirilor manifestate recent de magistraţi, ministrul Justiţie a declarat într-un interviu publicat joi de news.ro, că instituţia pe care o conduce a plătit doar pentru chiriile judecătorilor şi grefierilor circa 10 milioane de euro în 2015. Suma totală plătită magistraţilor este însă, mai mare, deoarece la banii plătiţi de MJ ar trebui adăugaţi şi banii plătiţi de Ministerul Public pentru procurori, respectiv de CSM pentru magistraţii detaşaţi.

Numeroasele milioane de euro au fost plătite în temeiul Legii privind statutul procurorului şi judecătorului, care prevede că magistraţilor care nu au o locuinţă în proprietate personală, în localitatea în care lucrează li se decontează chiriile.

În condiţiile în care judecătorii au cerut recent să li se acorde şi lor măriri salariale conform ordonanţei 20/2016, emisă, în beneficiul anumitor categorii de bugetari, în special cei din sistemul sanitar şi profesorii, ministrul a mai amintit şi că aproximativ 60 de foşti magistraţi încasează lunar pensii de 100.000 de lei.

Ministrul a mai precizat că asistăm în prezent la o proliferare a pensiilor speciale şi s-a pronunţat împotriva acestui fenomen.

„Eu cred că, în general, n-ar trebui să existe pensii speciale. Cred că ar trebui să existe un singur sistem de pensii, iar noi asistăm acum la o proliferare a pensiilor speciale, vedem că practic fiecare categorie, prin legi distincte în Parlament, îşi creează o pensie specială. Nici acest lucru nu este un lucru popular de spus, dar sigur, pe un continent în care se vorbeşte foarte mult despre sustenabilitatea sistemului de pensii, în general, cred că societatea românească, fără pasiuni dacă se poate, trebuie să se aşeze şi să vadă dacă în ritmul acesta în care dăm pensii speciale aproape tuturor categoriilor profesionale pe care le cunoaştem, dacă nu cumva sistemul nu va mai fi sustenabil pe termen foarte scurt. Nu pot să spun nimic de plafonare, cred că cel mai corect ar fi să avem un singur sistem de pensii şi nicio pensie specială”, a precizat Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor