Mii de poştaşi protestează marţi pentru salarii mai mari şi condiţii de muncă decente

Începând cu ora 10, timp de 30 de minute, poştaşi din toată ţară vor protesta pentru salarii mai mari şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Nu în ultimul rând, protestatarii vor ca Poşta să fie obligată să-şi crească veniturile.
Protest al lucrătorilor poştali la Guvern, 7 mai 2016.
Protest al lucrătorilor poştali la Guvern, 7 mai 2016. (Epoch Times)

În jur de 3000 de lucrători poştali vor participa marţi la o acţiune de protest organizată de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), relatează Hotnews. Acţiunea va avea loc la ora 10:00, timp de 30 de minute, în faţa unor subunităţi ale Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) din Bucureşti şi oraşele reşedinţă de judeţ.

Potrivit sursei citate, principalele cereri ale sindicaliştilor, încă nerezolvate după şapte luni de negocieri, amânări şi promisiuni sunt: majorarea cu 200 lei, în sumă fixă, a salariilor, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi, nu în ultimul rând, obligarea conducerii Poştei de către acţionarul majoritar - Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţionala - să crească veniturile companiei.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România mai anunţă că susţine revendicările Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, sindicat membru al Federaţiei Sindicale Publisind şi că va participa la acţiunile lor de protest în toate judeţele unde acestea vor fi organizate.

Reamintim că în urmă cu 5 luni mii de poştaşi au protestat în faţa Guvernului. Principalele revendicări ale sindicaliştilor vizau creşterea veniturilor, angajarea de personal şi acordarea efectivă a concediilor de odihnă angajaţilor Poştei, nu doar pe hârtie. Potrivit lucrătorilor din Poşta Română, în prezent, deoarece la plecarea oamenilor din sistem posturile rămân blocate, angajaţii nu mai prididesc cu munca şi nu îşi mai iau concedii cu anii.

"Salariile, raportat la volumul de muncă pe care îl prestăm sunt prea mici. Al doilea motiv sunt amenzile care ne-au fost aplicate, probabil gândul lor este să ne distrugă, să ne reducă la tăcere... 7 milioane de euro (Poşta Română a fost amendată de Consiliul Concurenţei n.r.) , noi am ajuns să muncim să plătim amenda. Apoi avem deblocarea posturilor. Dacă cineva pleacă din sistem, postul se blochează şi noi împărţim volumul de muncă rămas la angajaţii rămaşi. În mediul rural sunt oameni care nu şi-au luat concediile de 3-4 ani. Oameni care deserveau 3-4 sate acum deservesc 6-7 sate. Lucrăm pe calculatoare de acum 5-10 ani, imprimantele n-au consumabile, foi, toate astea le cumpărăm pe banii noştri. Ne-am cam săturat de toate astea, ei şi-au făcut salarii cum şi-au făcut iar noi trăim cu nişte salarii... Aţi văzut fluturaşul. Nu cerem salarii foarte mari, dar măcar salarii decente pentru munca pe care o prestăm!", declara la momentul respectiv Adrian Vieru, postaş venit tocmai de la Bârlad şi ţinându-şi fluturaşul de salariu la vedere.

Alte nemulţumiri ale angajaţilor Poştei vizează condiţiile dificile de muncă din multe oficii poştale, unele dintre ele fără grupuri sanitare, apă curentă, căldură sau aer condiţionat, potrivit sindicaliştilor.

De asemenea SNPLR mai cere creşterea veniturilor companiei prin încheierea de contracte noi şi prin diversificarea serviciilor oferite, stoparea angajării de personal TESA, compensarea costurilor Poştei Române generate de obligaţia de furnizare a serviciului universal şi nu în ultimul rând, soluţii prin care Poştei să i se anuleze datoriile către ANAF şi respectiv amenzile de la Consiliul Concurenţei.

Reamintim că Poşta Română a fost sancţionată la sfârşitul anului trecut cu 33.089.786 lei (7,4 milioane de euro) pentru că nu şi-a îndeplinit unele obligaţii impuse de Consiliul Concurenţei în urma unei investigaţii finalizate în 2010. Anterior, în 2010, Poşta a mai fost amendată cu alte 24 milioane de euro.