Proteste violente în capitala Mexicului

Mii de persoane au participat miercuri la un marş în Ciudad de Mexico pentru a comemorarea 45 de ani de la masacrul studenţilor din Piaţa Tlatelolco, în 1968. În timpul protestului au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi forţele de ordine care s-au soldat cu zeci de răniţi.
Mexicanii protestează pentru a comemora masacrul studenţilor din Piaţa Tlatelolco, 2 octombrie 2013. (YURI CORTEZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.10.2013

Mii de persoane au participat miercuri la un marş în Ciudad de Mexico pentru a comemora 45 de ani de la masacrul studenţilor din Piaţa Tlatelolco, în 1968. În timpul protestului au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi forţele de ordine care s-au soldat cu zeci de răniţi şi persoane reţinute.

Crucea Roşie a anunţat că cel puţin 51 de persoane au fost rănite după ce un grup de protestatari mascaţi au început să arunce cu pietre, sticle şi bombe incendiare în forţele de ordine, care au ripostat la rândul lor cu gaze lacrimogene.

Departamentul de Securitate Publică al oraşului a precizat că 32 de ofiţeri au fost răniţi, în cea mai mare parte de protestatari mascaţi şi "anarhişti auto-declaraţi". Cel puţin 97 de persoane au fost reţinute, potrivit AFP.

Protestatarii violenţi au spart ferestrele magazinelor, staţiile de autobuz şi biroul unui ziar naţional. Ofiţerii de poliţie au folosit scuturi pentru a se apăra, dar au şi atacat protestatarii şi jurnaliştii.

AFP a raportat că cel puţin 10 jurnalişti au fost loviţi atât de ofiţeri de poliţie cât şi de protestatari, în timp ce doi reporteri au fost reţinuţi.

Secretarul guvernului din oraş, Hector Serrano, a declarat pentru Radio Formula că cea mai mare parte dintre protestatari au fost paşnici "dar au existat între 200 şi 250 de anarhişti care au atacat ofiţerii".

Demonstranţii au mărşăluit pentru a cere să se facă justiţie pentru crimele care au avut loc la 2 octombrie 1968 în Piaţa Tlatelolco, atunci când soldaţii au deschis focul asupra a 8.000 de protestatari, lăsând în urmă, oficial, 40 de morţi, în timp ce organizaţiile civile susţin că au fost mai mult de 300 de morţi.

Aniversarea este deseori marcată de proteste şi violenţe. Decesele din Piaţa Tlatelolco au avut loc în timpul lunilor de proteste pro-democratice ale studenţilor şi muncitorilor. Crimele au avut loc cu câteva zile înainte ca Jocurile Olimpice din 1968 să fie găzduite de capitala mexicană.

Demonstraţiile au loc în fiecare an pentru a marca masacrul din Piaţa Tlatelolco şi a fost primul marş de la revenirea la putere a Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI) după o absenţă de 12 ani. Represiunea violentă din 1968 a avut loc în mijlocul lungii domnii a PRI în Mexic.

Partidul a deţinut puterea timp de 71 de ani, printr-un amestec de alegeri fraudate, corupţie şi patronaj până când a fost dat jos în 2000. Pena Nieto, care a preluat conducerea partidului în luna decembrie, a promis că PRI a îmbrăţişat democraţia.

"După mişcarea studenţească din 1968 şi reformele politice succesive ne bucurăm astăzi de un Mexic pluralist şi democratic", a scris Pena Nieto pe Twitter.

Dar protestatarii au criticat PRI şi pe Pena Nieto şi au cerut ca cei responsabili pentru masacru să se confrunte cu justiţia.

Preşedintele din acel timp, Gustavo Diaz Ordaz, şi-a luat mai târziu responsabilitatea pentru represiune, dar a murit în 1979, fără a se da socoteală pentru acest eveniment.

"Trebuie să existe dreptate şi reparaţii", a declarat Emilio Reza, un membru al Comitetului 68, compus din supravieţuitorii incidentului şi rudele acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor