Proteste la Budapesta împotriva guvernului ”Viktator” Orban



Manifestanţii mărşăluiesc către Parlamentul ungar în semn de protest faţă de bugetul planificat pentru anul 2015 şi faţă de corupţia din sânul guvernului Orban, 14 decembrie 2014, Budapesta.
Manifestanţii mărşăluiesc către Parlamentul ungar în semn de protest faţă de bugetul planificat pentru anul 2015 şi faţă de corupţia din sânul guvernului Orban, 14 decembrie 2014, Budapesta. (Captură Foto)

Mii de persoane au protestat, marţi seară, în centrul Capitalei ungare, Budapesta, pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de politicile Guvernului Viktor Orban şi pentru a cere schimbarea premierului, relatează Mediafax.

Manifestanţii, în număr de aproape 10.000, au umplut piaţa Jozsef Nador din centrul istoric al Budapestei. Valul de proteste împotriva guvernului Orban s-a desfăşurat şi în alte 12 oraşe din Ungaria, dar şi în New York, Londra, Paris şi Bruxelles.

Organizatorii manifestaţiei, printre care şi organizaţii non-guvernamentale, susţin că obiectivul lor este de a reuni diverse grupuri pentru a manifesta împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului de la Budapesta, o parte din cei prezenţi solicitând şi schimbarea prim-ministrului Viktor Orban de la conducerea ţării.

La începutul mişcării de protest de marţi, centrul capitalei a fost scena unor lupte între protestatari şi grupările extremiste care susţin Guvernul Viktor Orban. Poliţia a intervenit în forţă îndepărtându-i de la faţa locului pe susţinătorii premierului maghiar, care avea un steag cu mesaje euro-sceptice.

Un subiect vizat de protestatari este bugetul pe anul 2015, care este unul de austeritate şi care deteriorează programele de ajutoare sociale.

Guvernul de la Budapesta a formulat în ultimele luni mai multe proiecte legislative, precum taxa pentru traficul pe internet, care s-au lovit de o opoziţie vehementă din partea cetăţenilor.

Participanţii la protest au scandat slogane precum ”Europa”, ”Viktator”, ”Nu Vom permite să se întâmple aceasta”, ”Democraţie” şi au fluturat steagul naţional.

Mitingurile împotriva guvernului Orban au avut loc frecvent în ultimele 2 luni, după ce au fost declanşate de o încercare de a taxa utilizarea internetului cât şi de alinierea politicii lui Orban, care ar vrea să instaureze un ”stat non-liberal”, de politica de la Moscova. Printre neregulile semnalate de manifestanţi în ultima perioadă se mai numără corupţia din rândul oficialilor de vârf, propunerea de extindere a sistemului de taxare sau posibila restructurare a sistemului de învăţământ.