Danemarca concurează cu Rusia şi Canada pentru Polul Nord

Danemarca a prezentat Organizaţiei Naţiunilor Unite o cerere de revendicare, susţinând că zona care înconjoară Polul Nord este legată de platforma continentală a Groenlandei, un teritoriu autonom danez.
Danemarca concurează cu Rusia, Norvegia, Statele Unite şi Canada pentru Polul Nord. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.12.2014

Danemarca a prezentat Organizaţiei Naţiunilor Unite o cerere de revendicare, susţinând că zona care înconjoară Polul Nord este legată de platforma continentală a Groenlandei, un teritoriu autonom danez.

Ministrul danez de externe Martin Lidegaard a declarat că este punct de cotitură istoric şi important pentru Danemarca.

Canada şi Rusia şi-au revendicat deja suveranitatea asupra teritoriului arctic.

Naţiunile arctice au fost de acord ca o comisie ONU să rezolve disputa, în centrul căreia se află Riftul Lomonosov, o creastă submarină de 1.800 km lungime care împarte zona arctică în două.

În 2008, un raport al Observatorului Geologic al SUA (USGS) a estimat că aproximativ 22% dintre resursele nedescoperite şi regenerabile ale lumii se află în Cercul Arctic, dar că Polul Nord în sine este improbabil să deţină prea mult petrol sau gaze sub apele sale adânci.

O echipă a misiunii daneze la ONU a prezentat comisiei 3 cutii cu documente şi dovezi ştiinţifice în 15 decembrie 2014.

Comisia, formată din 21 de membri care analizează cererile de revendicare asupra Polului Nord, va trebui să decidă dacă dovezile ştiinţifice prezentate sunt valide. Dacă cererile de revendicare se suprapun, atunci statele implicate trebuie să negocieze.

Lidegaard a declarat că datele colectate începând cu anul 2002 susţin cererea Danemarcei pentru o zonă de aproximativ 895.000 km pătraţi – aproximativ de 20 de ori cât mărimea Danemarcei – care se întinde dincolo de graniţele maritime ale Groenlandei.

Danemarca, alături de Rusia, Norvegia, Canada şi Statele Unite, a declarat în 2008 că disputa teritorială ar trebui să fie rezolvată pe baza Convenţiei ONU asupra Dreptului Mării.

După ratificarea ei, Convenţia consacră drepturile suverane ale statelor riverane în ceea ce priveşte exploatarea, explorarea, conservarea şi gestiunea resurselor naturale ale zonelor lor economice exclusive, care nu se pot întinde dincolo de 200 mile marine de la linia de bază de la care se măsoară acestea.

Canada şi-a exprimat interesul oficial anul trecut iar termenul limită al Danemarcei este pe cale să expire, în condiţiile în care statele care ratifică Convenţia dispun de doar 10 ani pentru formula cereri pentru revendicare.

Un submarin rusesc a coborât în august 2007 pe fundul Oceanului Arctic în cadrul unei misiuni menite să revendice, în mod simbolic, zona prin instalarea unui drapel chiar sub Polul Nord. Acţiunea a provocat mari nemulţumiri din partea Canadei.

Savanţii danezi au fost fermi în afirmaţiile lor de luni. “Riftul Lomonosov este extensia naturală a platformei continentale a Groenlandei”, a declarat Christian Marcussen de la Observatorul Geologic al Danemarcei şi Groenlandei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor