Premierul ungar acuzat de curtarea Moscovei la meciul de fotbal cu Rusia

Premierul ungar,  Viktor Orban.
Premierul ungar, Viktor Orban. (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

În timpul unui meci amical de fotbal între naţionalele Rusiei şi Ungariei terminat cu scorul de 2-1 în favoarei oaspeţilor, premierul ungar Viktor Orban s-a aşezat în secţiunea de VIP a noului stadion din Budapesta.

Oficialii ungari spun că Orban s-a aflat acolo pentru că iubeşte fotbalul. Dar, într-un moment în care majoritatea liderilor UE nu doresc să fie asociaţi cu Rusia datorită intervenţiei sale în Ucraina, prezenţa lui Orban la stadion iese în evidenţă.

Oponenţilor săi din Ungaria şi unor diplomaţi occidentali li se pare că Orban se apropie periculos de mult de Kremlin, o atitudine care ar putea duce la marginalizarea ţării sale în Uniunea Europeană.

Ungaria a semnat un acord de 10 miliarde de euro cu Rusia pentru a construi o centrală nucleară în Ungaria, s-a angajat să contribuie la construirea gazoductului South Stream susţinut de ruşi, în ciuda opoziţiilor Bruxelles-ului şi a încetat să mai livreze gaz Ucrainei, un combustibil care ar fi ajutat Kievul să scape de o blocadă energetică din partea Rusiei.

Luni, în cadrul unui miting al opozanţilor lui Orban în faţa Parlamentului, un manifestant a afişat un banner cu emblema sovietică a ciocanului şi secerei şi sub el era scris sloganul “Nu dorim să devenim o colonie”.

Cel mai intens moment al serii de luni a fost acela când un susţinător al opoziţiei din interiorul Parlamentului a fluturat un steag UE de la fereastra unui birou.

“Ei numesc aceste decizii drept o politică bazată pe interese dar nu este în interesul nostru să fim marginalizaţi în UE”, a declarat Bernadett Szel, un legiuitor în micul partid de opoziţie LMP.

Orban afirmă că guvernul său nu se îndreaptă spre orbita rusă, ci este doar "pragmatic". Acest lucru se aplică în special sectorului energetic. Ungaria depinde de importurile de gaz rusesc, iar eforturile susţinute de Vest de a oferi surse alternative pentru energie au stagnat.

De asemenea, majoritatea cetăţenilor maghiari îi susţin politicile. Partidul său Fidesz a câştigat un al doilea mandat în aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe