Relaţiile Rusiei cu Ungaria se încălzesc în timp ce relaţiile cu Occidentul se răcesc

Preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat miercuri Ungaria ca unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Rusiei, această relaţie îngrijorând unii dintre aliaţii UE ai statului ungar.
Premierul ungar Viktor Orban. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.11.2014

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Ungaria este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Rusiei, această relaţie îngrijorându-i pe unii dintre aliaţii UE ai statului ungar.

În timp ce criza ucraineană slăbeşte şi mai mult legăturile dintre statele UE şi Moscova, Ungaria – care depinde puternic de livrările de gaz natural rusesc – se apropie tot mai mult de Kremlin.

“Împărtăşim poziţia conducerii ungare înspre crearea unui dialog constructiv şi dezvoltarea comună a unor proiecte de investiţii de amploare”, a declarat Putin la o ceremonie din Kremlin, în cadrul căreia noul ambasador ungar la Moscova şi-a prezentat acreditările.

În opinia lui Putin, Budapesta este “unul dintre cei mai importanţi parteneri politici, comerciali şi economici” ai Rusiei.

Un oficial ungar senior a declarat miercuri că Ungaria doreşte să înceapă anul viitor construirea porţiunii sale din gazoductul South Stream – un proiect susţinut de Rusia.

Dar Bruxelles-ul şi Washington-ul, care au sancţionat cetăţeni ruşi şi companii ruseşti datorită rolului Rusiei în conflictul ucrainean, au declarat că acest gazoduct va întări şi mai mult fortăreaţa energetică a Kremlinului în estul Europei. Vestul este îngrijorat că suportul Budapestei pentru acest proiect este un semn că Ungaria se îndreaptă spre orbita rusească.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a folosit un ton mai optimist după discuţiile de miercuri din Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Acesta a făcut apel pentru reluarea cooperării benefice şi pragmatice dintre Europa şi Rusia.

Szijjarto a mai declarat că gazoductul South Stream va contribui la securitatea energetică din centrul şi estul Europei.

Occidentul a impus sancţiuni împotriva Moscovei după ce Rusia a anexat Crimeea în luna martie şi şi-a intensificat suportul pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei.

Budapesta a declarat că va susţine sancţiunile şi va respecta suveranitatea Ucrainei. Dar, în acelaşi timp, Ungaria a blocat livrările de gaz către Ucraina – care ar fi ajutat Kievul să scape de o blocadă energetică rusească – şi a semnat un acord în valoare de 10 miliarde de euro pentru construirea unei centrale nucleare proiectată de Rusia.

De asemenea, premierul ungar Viktor Orban a declarat că nu întoarce Ungaria pe orbita Moscovei, adăugând că el este doar pragmatic în condiţiile în care Rusia este principalul partener comercial al ţării sale în afara blocului european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor