Relaţiile Rusiei cu Ungaria se încălzesc în timp ce relaţiile cu Occidentul se răcesc


Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Ungaria este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Rusiei, această relaţie îngrijorându-i pe unii dintre aliaţii UE ai statului ungar.

În timp ce criza ucraineană slăbeşte şi mai mult legăturile dintre statele UE şi Moscova, Ungaria – care depinde puternic de livrările de gaz natural rusesc – se apropie tot mai mult de Kremlin.

“Împărtăşim poziţia conducerii ungare înspre crearea unui dialog constructiv şi dezvoltarea comună a unor proiecte de investiţii de amploare”, a declarat Putin la o ceremonie din Kremlin, în cadrul căreia noul ambasador ungar la Moscova şi-a prezentat acreditările.

În opinia lui Putin, Budapesta este “unul dintre cei mai importanţi parteneri politici, comerciali şi economici” ai Rusiei.

Un oficial ungar senior a declarat miercuri că Ungaria doreşte să înceapă anul viitor construirea porţiunii sale din gazoductul South Stream – un proiect susţinut de Rusia.

Dar Bruxelles-ul şi Washington-ul, care au sancţionat cetăţeni ruşi şi companii ruseşti datorită rolului Rusiei în conflictul ucrainean, au declarat că acest gazoduct va întări şi mai mult fortăreaţa energetică a Kremlinului în estul Europei. Vestul este îngrijorat că suportul Budapestei pentru acest proiect este un semn că Ungaria se îndreaptă spre orbita rusească.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a folosit un ton mai optimist după discuţiile de miercuri din Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Acesta a făcut apel pentru reluarea cooperării benefice şi pragmatice dintre Europa şi Rusia.

Szijjarto a mai declarat că gazoductul South Stream va contribui la securitatea energetică din centrul şi estul Europei.

Occidentul a impus sancţiuni împotriva Moscovei după ce Rusia a anexat Crimeea în luna martie şi şi-a intensificat suportul pentru rebelii separatişti din estul Ucrainei.

Budapesta a declarat că va susţine sancţiunile şi va respecta suveranitatea Ucrainei. Dar, în acelaşi timp, Ungaria a blocat livrările de gaz către Ucraina – care ar fi ajutat Kievul să scape de o blocadă energetică rusească – şi a semnat un acord în valoare de 10 miliarde de euro pentru construirea unei centrale nucleare proiectată de Rusia.

De asemenea, premierul ungar Viktor Orban a declarat că nu întoarce Ungaria pe orbita Moscovei, adăugând că el este doar pragmatic în condiţiile în care Rusia este principalul partener comercial al ţării sale în afara blocului european.