Oficial european: Moldova încalcă termenele de executare a hotărârilor CEDO

CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) (www.royaltv.ro)
Ştefan Sârbu
24.08.2016

Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul CE se declară îngrijorat de faptul neexecutarea în termen a hotărârilor CEDO, fapt care duce la ştirbirea imaginii Înaltei Curţi de la Strasbourg.

“Timpul necesar pentru soluţionarea unui caz particular, de regulă, este de aproximativ patru ani. Cu toate acestea, pentru anumite ţări, această perioadă durează mult mai mult: aproximativ zece, opt şi şapte ani în cazurile privind, Rusia, Moldova şi Ucraina” menţionează Muižnieks, potrivit informaţiei publicate pe site-ul instituţiei.

Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Nils Muižnieks, susţine că neexecutarea în termen a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) reprezintă o problemă acută pentru Înalta Curte de la Strasbourg şi este o provocare pentru autoritatea întregului sistem judiciar bazat pe Convenţie.

“Faptul că un număr mare de cetăţeni europeni se adresează instanţei de la Strasbourg pentru dreptate, reflectă un grad ridicat de încredere în sistemul judiciar al Convenţiei. Cu toate acestea, statele din partea sa ar trebui să-i asigure funcţionalitatea”, mai scrie oficialul.

Potrivit autorului, Comisia pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în raportul său privind punerea în aplicare a hotărârilor CEDO din 9 septembrie 2015, îşi manifestă îngrijorarea cu privire la existenţa a circa 11.000 de hotărâri ale CEDO neexecutate, care se află în examinare la Comitetul de Miniştri.

“Deşi Raportul anual al Comitetului de Miniştri cu privire la executarea hotărârilor Curţii atestă un nou record de cazuri închise în 2015, se constată o creştere considerabilă şi a numărului de cazuri aflate pe rol de mai mult de cinci ani. În anul 2011, aceste cazuri au reprezentat 20% din numărul total de hotărâri CEDO transmise spre executare, iar până la sfârşitul anului 2015, această cifră a crescut până la 55%” a adăugat Nils Muižnieks.

Notabil este faptul că la sfârşitul lunii iulie a.c. în R. Moldova a intrat în vigoare noul Regulament cu privire la procedura de executare a hotărârilor şi deciziilor CEDO care prevede că principalii responsabili de executarea hotărârilor CEDO sunt Guvernul, Agentul Guvernamental şi Ministerul Finanţelor, iar Ministerul Finanţelor poartă răspundere de achitarea sumelor stabilite drept prejudiciu şi cheltuielile de judecată, precizate de Curte, indiferent dacă Legea bugetului de stat pentru anul în curs prevede sau nu mijloace în acest scop.

În total, în anul 2015 CEDO a pronunţat 19 hotărâri şi 17 decizii în care a constatat încălcarea prevederilor Convenţiei de către Moldova, iar Guvernul Moldovei a plătit beneficiarilor din bugetul de stat peste 6,7 milioane de lei. În majoritatea hotărârilor CEDO contra Moldovei se constată condiţiile de detenţie deplorabile în penitenciare, neexecutarea, executarea tardivă, lipsa accesului la un tribunal, precum şi probleme ce vizează arestul preventiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor