Proteste anti-Erdogan în Turcia după extinderea stării de urgenţă

Consiliul pentru Securitate Naţională al Turciei a cerut extinderea stării de urgenţă în ţară cu încă trei luni. În acelaşi timp, mii de manifestanţi în Istanbul au denunţat noile puteri oferite preşedintelui Erdogan, după victoria obţinută în referendumul privind adoptarea unor amendamente constituţionale.
Protest împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în Istanbul, Turcia 17 aprilie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.04.2017

Mii de manifestanţi au ieşit luni pe străzile din Istanbul, a doua noapte consecutiv, pentru a protesta împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Manifestanţii au denunţat “fascismul” iminent din Turcia, după ce Erdogan a câştigat duminică un referendum care îi va oferi noi puteri semnificative.

“Suntem umăr la umăr împotriva fascismului”, a scandat mulţimea în districtele anti-Erdogan Beşiktaş şi Kadikoy din cel mai mare oraş al Turciei. Proteste mai mici au avut loc, de asemenea, şi în alte oraşe ale ţării, inclusiv în Antalya, unde cel puţin 13 manifestanţi au fost arestaţi.

După câştigarea referendumului pe tema modficării Constituţiei cu un procent de 51,43% dintre voturi, din luna noiembrie Erdogan nu va mai trebui să împartă puterea cu primul ministru, a cărui funcţie va fi desfiinţată. Astfel, Erdogan va deţine şi puterea executivă.

Deşi cele mai mari trei oraşe ale Turciei – Istanbul, Izmir şi capitala Ankara – au votat împotriva reformelor, Erdogan a avut un mare succes în zonele rurale ale ţării. La un miting ce a avut loc în Ankara după victoria sa, preşedintele turc şi-a lăudat susţinătorii pentru că au rezistat în faţa a ceea ce el a numit a fi o “mentalitate cruciată” a naţiunilor vestice.

Stare de urgenţă extinsă

Pentru a preveni potenţiale tulburări, Consiliul Securităţii Naţionale a decis luni să extindă cu încă trei luni starea de urgenţă decretată după puciul eşuat din Turcia, din iulie 2016.

Decizia, care necesită aprobarea Parlamentului ţării, va oferi puteri şi mai mari forţelor de securitate în ceea ce priveşte arestările şi detenţiile, care au ajuns la niveluri ridicate în Turcia după tentativa de lovitură de stat din vara trecută.

Preşedintele Erdogan a clarificat imediat după referendum cum plănuieşte să îşi folosească noile puteri executive, sugerând că ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea – o măsură ce ar putea bloca negocierile pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

Trump îl felicită pe Erdogan

Mulţi observatori internaţionali au criticat rezultatul referendumului din Turcia, sugerând că acesta nu s-a desfăşurat în condiţii echilibrate. Pe lângă mai multe presupuse nereguli, guvernul lui Erdogan a închis un număr mare de intelectuali şi jurnalişti critici, acuzându-i de spionaj şi terorism.

“Cadrul legal ... a rămas nepotrivit pentru desfăşurarea unui referendum cu adevărat democratic”, a declarat Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE.

Partidele din opoziţia turcă au indicat, de asemenea că, de fapt, comisia electorală a Turciei a acceptat buletine de vot fără ştampila oficială aplicată pe ele, ceea ce ar fi putut să faciliteze potenţiale fraude.

Totuşi, conform unor surse media, preşedintele american Donald Trump l-a sunat pe omologul său turc şi l-a felicitat pentru rezultatul referendumului.

“Trump l-a sunat în această seară pe Erdogan şi l-a felicitat pentru succesul obţinut la referendum”, au precizat surse guvernamentale, potrivit agenţiei de ştiri de stat Anadolu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor