Erdogan acuză UE că a minţit Turcia cu privire la aderarea la blocul european

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat duminică faptul că Uniunea Europeană este o “alianţă cruciată”, adăugând că blocul a minţit ani de zile cu privire la acceptarea Turciei în uniune.
Recep Erdogan
Recep Erdogan (Sean Gallup/Getty Images)

Turcii vor vota în 16 aprilie, în cadrul unui referendum, pentru adoptarea sau respingerea unor schimbări constituţionale ce vor elimina rolul de premier şi vor permite preşedintelui să numească în mod direct oficiali publici, inclusiv miniştri ai guvernului.

Pe parcurusl unei campanii dure privind schimbările propuse pentru obţinerea unei puteri mai mari în cadrul statului, Erdogan a criticat deseori UE, acuzându-i pe politicienii europeni, de mai multe ori, că îi susţin pe opozanţii săi.

“Înţelegeţi de ce nu au acceptat Turcia în UE după 54 de ani? O spun cu voce răspicată şi clară: este vorba de o alianţă cruciată”, a declarat preşedintele turc, la un miting în Ankara. “Se pare că am avut dreptate în legătură cu ceea ce am spus [despre UE]… Ei ne-au minţit … şi continuă să ne mintă”.

Turcia a început negocierile de aderare la UE în 2005, dar discuţiile nu au înregistrat progrese prea mari din cauza mai multor probleme, printre care disputa privind Ciprul divizat şi situaţia internă a drepturilor omului.

Tensiunile dintre Turcia şi UE au luat o mai mare amploare în ultimele luni.

Oficiali din mai multe oraşe europene majore au interzis unor politicieni turci de rang înalt să susţină mitinguri de promovare a referendumului constituţional în sânul diasporei turceşti din Europa.

După anularea mitingurilor, preşedintele turc a acuzat autorităţile din Germania şi Olanda că folosesc ''practici naziste'', limbaj ce a fost aspru criticat de unii lideri UE.

Erdogan susţine că schimbările constituţionale sunt necesare pentru a proteja stabilitatea ţării şi vor fi similare cu sisteme din SUA şi Franţa. Totuşi, criticii, inclusiv multe guverne occidentale, susţin că schimbările vor plasa o putere prea mare în mâinile unei singure persoane şi că vor elimina mecanismele de control şi echilibru în sânul puterilor de stat.