Proteste ale cadrelor didactice în faţa Guvernului şi sediului USL
alte articole
Peste 200 de cadre didactice afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au protestat luni în faţa Guvernului şi în faţa sediului USL. Dascălii îşi cer dreptul la demnitate, salarii decente, debirocratizarea învăţământului, nemulţumiţi că guvernul alocă un procent prea mic din PIB pentru învăţământ.
Cadrele didactice poartă pancarde care expun păsurile lor: "În învăţământul românesc birocraţia omoară educaţia" sau "Una este să fii salariat, alta este să fi slugă. Nu facem decât să ne apărăm demnitatea".
Principala doleanţă a salariaţilor din învăţământ este ca Guvernul să aloce educaţiei 6% din PIB, începând de anul viitor.
"La protestul de astăzi (luni — n.r.) participă aproximativ 200 de membri de la filialele sector 1 şi 6 din cadrul FSLI. Principalele noastre revendicări se referă la alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie, modificarea Legii educaţiei naţionale, adoptarea unei legi a salarizării, dar şi la depolitizarea şi debirocratizarea învăţământului. Nu poţi cere calitate în actul de învăţământ atâta timp cât un profesor debutant primeşte doar 200 de euro", a declarat Sorin Dragne, preşedintele filialei sector 1 a FSLI, citat de Agerpres.
Sindicaliştii cer, de asemenea, modificarea Legii educaţiei şi regândirea programelor de învăţământ, astfel încât accentul să se mute de pe pregătirea informală pe formarea reală a unor generaţii pregătite pentru piaţa muncii care cere specialişti bine pregătiţi.
Cadrele didactice mai cer reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei etc.
Protestele vor continua în următoarele două zile, atât în faţă la Guvern, cât şi în faţa sediului USL. Conform calendarului FSLI, manifestaţiile vor continua în 6 noiembrie cu un miting de amploare în Piaţa Victoriei, urmat de un marş pe traseul Calea Victoriei - Piaţa Constituţiei.
În paralel cu protestele, membrii FSLI au declanşat greva japoneză în unităţile de învăţământ din întreagă ţară, de luni până miercuri, 30 noiembrie. Cadrele didactice se vor prezenta la cursuri purtând o banderolă albă pe braţ.