”Marele marş al secuilor” desfăşurat în judeţul Covasna

Protestatarii din Covasna, 27 octombrie 2013.
Protestatarii din Covasna, 27 octombrie 2013. (FERENC ISZA / AFP / Getty Images)

Duminică, în judeţul Covasna, mii de maghiari din ţară, cât şi unii veniţi din Ungaria, au participat la ”Marele marş al secuilor”, un protest ce s-a desfăşurat pe o distanţă de 54 de kilometri de-a lungul Drumului Naţional 11.

La finalul marşului, cei peste 12.000 de maghiari s-au grupat sub forma unui lanţ viu între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.

La intersecţia Reci, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie în care au fost făcute publice pretenţiile populaţiei maghiare, numită de aceştia ”proclamaţia Marelui marş al secuilor”.

Printre clauzele solicitate de manifestanţi se solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi se reafirmă ”ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău”.

”Autoguvernarea internă înseamnă putere regională, care dispune de autoritate deliberativă constituită prin mijloace democratice, de o largă autonomie şi de mijloacele necesare exercitării competenţelor de autoguvernare”, scrie în proclamaţie.

Prima mişcare în acest sens a fost făcută la 10 martie, de Ziua Libertăţii Secuieşti, atunci când o petiţie adresată Guvernului cerea ca Ţinutul Secuiesc să devină o regiune de dezvoltare distinctă.

”În faţa opiniei publice mondiale reafirmăm: dialogul este garantul păcii sociale, iar secuii doresc pace şi dialog. În faţa opiniei publice mondiale solicităm din nou Guvernului României să nu ignore voinţa a 700.000 de cetăţeni ai ţării, care sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene! Totodată, atragem atenţia Guvernului, că dispreţul faţă de dialog, ignorarea voinţei secuimii, lupta dusă împotriva simbolurilor secuieşti nu ne va determina să renunţăm la lupta pentru autonomie. Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică”, se menţionează în proclamaţie.

Semnatarii proclamaţie cer Ungariei ”să pretindă” României respectarea tratatului dintre cele două state”, cu un accent deosebit pe articolul 15/9 din aceasta”.

”Este în interesul nostru, al poporului secuiesc, ca relaţia dintre Ungaria şi România să fie bună, în spiritul cooperării constructive şi paşnice şi în conformitate cu tradiţiile constituţionale comune ale statelor membre ale Uniunii Europene”, se mai precizează în proclamaţie.

Pe pancartele manifestanţilor au fost afişate mesaje în limba română şi engleză precum "Vrem autonomie, nu independenţă”, ”Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României”, ”România este şi ţara noastră”, ”Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă”.

Imnurile Ungariei şi al secuilor au fost intonate de către cei prezenţi la finalul evenimentului.

Pentru acest marş, UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi au fost confecţionate şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne