Roşia Montană: La Braşov jandarmii au bătut un protestatar

Poliţişti din Braşov, comportament de huligani chiar în faţa Prefecturii
Poliţişti din Braşov, comportament de huligani chiar în faţa Prefecturii (captură youtube)

În Braşov au continuat protestele împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Duminică, protestatarii au avut din nou probleme cu jandarmii, trei protestatari fiind ridicaţi şi duşi la secţie. Un protestatar dus la poliţie acuză jandarmii de violenţe.

Trei protestatari au fost luaţi duminică seară de jandarmi, în timp ce încercau să blocheze strada Mureşenilor, la trecerea de pietoni din dreptul Bisericii Romano Catolice. De asemenea, câţiva manifestanţi au fost loviţi de jandarmi în timp ce încercau să elibereze suprafaţa carosabilă, iar în aer se putea simţi mirosul de gaze lacrimogene, potrivit mytex.ro.

La protest, braşovenilor li s-au alăturat şi locuitori din Roşia Montană, printre care şi preşedintele Asociaţiei Alburus Maior, Eugen David, dar şi câţiva sibieni.

Erwin Albu, unul dintre liderii protestatarilor, a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care îi acuză pe jandarmii "care i-au făcut pe plac prefectului Mohaci (Mihai, n.r.)" de comportament violent.

"Pe unii dintre noi ne-au târât de pe caldarâm, au dat cu gaze lacrimogene şi apoi au simţit nevoia să îşi încerce forţele nevrotice aplicând pumni şi picioare absolut inutil şi fără ca cineva să-i fi atacat sau să riposteze! Încă îmi sună în urechi "acum mă, acum e momentul, dă în el, mă" şi "umflă-l să-i arăt eu lui". Am încasat cât au vrut, apoi am fost azvârlit în dubă, unde am fost ţinut de jandarmi culcat pe orizontală. N-am apucat să văd câţi mai erau aruncaţi în dubă cu mine, pur si simplu peste jandarmii care erau deja pe banchete. Spre mirarea mea, loviturile au încetat. La Secţia 1 unde am fost duşi, am putut observa că suntem trei "huligani" cu totul. Am fost trataţi totuşi civilizat, atât de jandarmii care ne-au adus (alţi jandarmi, într-un fel cei care ne-au scăpat din mâna unor nevrotici), cât şi de agenţii de poliţie. Ne usturau ochii şi faţa îngrozitor de tare de la gaz", notează Erwin Albu.

"După 4 ore de discuţii, după ce mi s-a adus la cunoştinţă deschiderea celui de-al cincilea dosar penal, am păşit liber spre grupul care ne aştepta solidar în faţa secţiei. La câteva minute au apărut şi ceilalţi doi colegi de suferinţă. Am răni pe corp. Şi Roşia este a noastră rană. Luptăm! Mai urmează...", mai scrie Erwin Albu, care menţionează că a fost amendat cu 1500 de lei.

Protestatarii din Braşov au avut probleme cu autorităţile şi săptămâna trecută
Manifestanţii din Braşov au fost în centrul investigaţiilor poliţiştilor. Unii au primit acasă citaţie pentru a se prezenta la Poliţie, într-un dosar deschis pentru blocarea drumului public. Citaţiile au fost postate de protestatari pe conturile de Facebook.

Câţiva tineri care protestau pe 8 octombrie în faţa Prefecturii Braşov faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au fost agresaţi şi batjocoriţi de jandarmi.

Totodată, duminică, 13 octombrie, protestatarii din Braşov au mărşăluit prin Braşov până la Prefectură şi în mijlocul lor a apărut chiar prefectul Mihai Mohaci, după care jandarmii au intervenit prompt pentru a-i dispersa pe manifestanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne