Madrid: Mii de spanioli protestează împotriva eliberării membrilor ETA

Spania: Madrid, zeci de mii de oameni în piaţă împotriva eliberării membrilor ETA, Octombrie 27, 2013
Spania: Madrid, zeci de mii de oameni în piaţă împotriva eliberării membrilor ETA, Octombrie 27, 2013 (Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images)

Câteva mii de persoane, printre care mulţi supravieţuitori ai atacurilor organizaţiei ETA, au protestat ieri în centrul Madridului, în Spania, împotriva unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO), prin care se dispune eliberarea unor foşti membri ai organizaţiei separatiste basce ETA, condamnaţi pentru atacuri teroriste.

Victimele terorismului au ieşit în stradă în semn de protest faţă de decizia CEDO cu privire la anularea doctrinei Parot, anunţă luni presa spaniolă.

Victimele cer dreptate, conform cotidianului ABC, după ce anularea doctrinei Parot - folosită în jurisprudenţa spaniolă - a scos în stradă mii de persoane. "Victimele vor lupta până la capăt ca teroriştii care ies acum, să revină la închisoare, acolo unde le este locul", a fost mesajul Asociaţiei Victimelor Terorismului. Opt dintre aceste victime au povestit despre coşmarurile prin care au trecut, iar la manifestaţie au fost prezenţi membri ai Partidului Popular, dar şi ai unor formaţiuni minoritare, însă socialiştii (PSOE) nu au fost prezenţi, mai notează cotidianul spaniol citat.

"Nu vrem răzbunare, vrem dreptate", transmite cotidianul La Razon, scoţând în evidenţă faptul că mii de persoane au ieşit în stradă în Madrid în semn de protest faţă de anularea doctrinei Parot şi pentru a cere sfârşitul ETA,.

În context, Josu Ternera, fost responsabil al aparatului internaţional al ETA, a atras atenţia că decizia împotriva doctrinei Parot nu aduce după sine şi dezarmarea. Istoricul membru al ETA, mai scrie cotidianul spaniol citat, avertizează asupra faptului că stânga radicală bască trebuie, de acum, să solicite eliberarea deţinuţilor foşti membri ai ETA care nu sunt afectaţi de sentinţa CEDO.

Protestatarii au fost revoltaţi de hotărârea luată de CEDO prin care se dispune eliberarea deţinutei Inés del Rio Prada, condamnată în 1987 la 3.828 de ani de închisoare, pentru mai multe atentate comise în calitate de membru al ETA, în urma cărora 24 de persoane au fost ucise. Sentinţa a fost una pur simbolică, deoarece în Spania, pedeapsa maximă este de 30 de ani.

Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a numit hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului cea mai dezastruoasă de până acum, deoarece implică eliberarea a aproximativ 100 de prizonieri. "Această sentinţă nu-mi place deloc, cred că este nedreaptă şi greşită”, a declarat Rajoy. ETA este considerată o organizaţie teroristă de către Spania, UE şi SUA. Se presupune că Grupul ETA a ucis peste 825 de oameni într-o campanie de atentate, cu scopul de a obţine independenţa Ţării Bascilor, situată la graniţa dintre Spania şi Franţa. În ultimii ani, organizaţia a fost decimată de numeroase arestări.

Cotidienele spaniole comentează, într-o măsură mai aspră sau mai moderată, decizia CEDO privind derogarea doctrinei Parot, folosită în jurisprudenţa spaniolă pentru a stopa reducerea pedepselor condamnaţilor pentru terorism, precum şi faptul că Inés del Rio, care este vinovată de crime şi asasinate, va ieşi din închisoare.

Majoritatea publicaţiilor subliniază însă că având în vedere această decizie a CEDO, zeci de condamnaţi pentru acte de terorism şi crime grave ar putea solicita punerea în libertate în doar câteva luni, în ciuda protestelor victimelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe