Protest pentru oprirea evacuării Muzeului Literaturii Române

Miercuri, începând cu ora 19, în Bucureşti va avea un miting de protest pentru oprirea evacuării Muzeului Literaturii Române. Organizatorii protestului atrag atenţia, pe Facebook, că, odată cu evacuarea muzeului, urmează să ajungă în stradă
Muzeul Literaturii Române, Bucureşti. (Facebook)
Loredana Diacu
03.06.2014

Miercuri, începând cu ora 19, în Bucureşti va avea un miting de protest pentru oprirea evacuării Muzeului Literaturii Române. Organizatorii protestului atrag atenţia, pe Facebook, că, odată cu evacuarea muzeului, urmează să ajungă în stradă "o întreagă arhivă de peste 300.000 de manuscrise şi cărţi vechi, mai vechi de 500 de ani, evaluate la peste 1 miliard de euro, dar a căror valoare istorică şi culturală este inestimabilă."

Muzeul ar urma să fie evacuat în mai puţin de două săptămâni, dacă autorităţile nu intervin pentru salvarea lui. Clădirea Muzeului Literaturii Române a fost retrocedată în 2002, iar proprietarul, care susţine că nu i s-a mai plătit chirie de 12 ani, cere evacuarea la 15 iunie a.c. Conform Digi 24, acesta ar accepta o amânare a evacuării doar dacă primeşte un milion de euro, cerere cu care Primăria nu este de acord.

În consecinţă, Muzeul a ajuns într-o situaţie ingrată. Din luna martie, pentru determina conducerea muzeului să plece, proprietarul a oprit furnizarea gazelor în clădire şi acum ameninţă şi cu oprirea curentului electric.

Dacă ar fi să satisfacă doleanţele proprietarului clădirii, Primăria Capitalei ar trebui să achite practic 30.000 de euro/luna (aproape dublul preţului zonei şi estimărilor imobiliare similare) pentru perioada 2011 - 2014, primind, în schimb, o păsuire de cel puţin jumătate de an, pentru că Muzeul să poată fi relocat într-un spaţiu corespunzător. Consilierii locali nici nu vor să audă însă, mai ales că la aceşti bani s-ar adăuga încă o jumătate de milion de euro, pentru închirierea unei noi clădiri.

„E o situaţie de securitate naţională. S-au tăiat deja gazele. E o ameninţare şi de tăiere a apei. Am ajunge de râsul Europei, nu numai al ţării”, rezumă directorul Ioan Cristescu situaţia ingrată în care a ajuns.

În consecinţă, cererile protestatarilor sunt:

"• Găsirea în regim de urgenţă a unor soluţii legale şi financiare pentru salvarea Muzeului de la evacuare întru păstrarea actualului amplasament.
• Asumarea responsabilităţii INDIVIDUALE şi INSTITUTIONALE în mod public pentru această situaţie jenantă şi dispunerea de măsuri punitive împotriva celor găsiţi vinovaţi de crearea şi întreţinerea sus-menţionatei situaţii.
• Mai mult de atât, dat fiind faptul că fondurile de peste 1 miliard de euro din bugetul PMB şi din cele guvernamentale aparţin cetăţenilor României (actuali şi viitori), CEREM redirecţionarea de fonduri suplimentare către Muzeul Literaturii Române pentru renovarea şi utilarea acestuia la standarde europene de secol XXI şi pornirea unor programe şi campanii de promovare a Muzeului adaptate unei societăţi orientate din ce în ce mai mult către digital, pentru atragerea tinerilor, promovarea valorilor literare româneşti aici şi peste hotare prin intermediul acestui Muzeu.", scriu organizatorii evenimentului.

Protestul va avea loc pe Bd. Dacia nr. 12 Sector 1, în faţa sediului muzeului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor