Protest la Petromidia. Angajaţii cer salarii mai mari

La doar o zi după ce procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria de la Petromidia şi pe toate staţiile Rompetrol din ţară, managerii Rompetrol mai au o problemă: în Năvodari s-a declanşat un protest, angajaţii refuzând să intre la muncă.
Rafinăria Petromidia
Rafinăria Petromidia (Facebook)

Angajaţii Petromidia au refuzat, joi, preţ de câteva ore, să intre la lucru. Înarmaţi cu pancarte şi vuvuzele, peste două sute de angajaţi ai rafinăriei au protestat astfel faţă de refuzul patronatului de a le creşte salariile, relatează digi24.ro.

Potrivit sursei citate, liderii sindicali susţin că salariile angajaţilor au fost majorate o singură dată în şase ani cu doar 250 de lei, deşi productivitatea a crescut cu 50% şi cer ca salariile să fie majorate cu 13 procente, în caz contrar protestele urmând să continue.

Pe de altă parte, patronatul rafinăriei susţine că, în ultimii 3 ani, venitul anual al angajaţilor a fost majorat cu 78% şi anunţă că poate oferi majorări de doar 2%, în condiţiile în care are sechestru pe bunuri.

"Venitul total al angajaţilor a crescut cu 78% în ultimii 3 ani (2016 comparativ cu 2013). Venitul mediu anual a crescut cu 14% în 2014, faţă de anul anterior, cu 13% în 2015 şi cu 38% în 2016. Această apreciere include creşterile salariale, bonusurile acordate angajaţilor de Crăciun, prime de vacanţă şi bonusurile pentru performanţă, fiind adăugate şi alte beneficii, acordate conform ofertelor pachetelor salariale agreate cu angajaţii", a precizat KazMunayGaz, potrivit Agerpres.

Reamintim că procurorii DIIOOT au pus sechestru pe bunurile Rompetrol, respectiv pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, într-un dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată compania.

Sechestrul asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, a fost impus până la concurenţa sumelor de 1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând unui număr de 4 suspecţi cât şi asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV (fostă THE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fostă SC ROMPETROL SA) şi SC ROMPETROL RAFINARE SA în calitate de părţi responsabile civilmente, informează DIICOT.

Potrivit procurorilor DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi infracţionale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare, folosirea şi/sau însuşirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidenţierea în actele contabile ale societăţilor pe care le controlau a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultaţi din activităţile infracţionale şi externalizarea fondurilor astfel obţinute din activităţile infracţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne