Protest la Hidroelectrica pentru lefuri mai mari: "Compania vrea să facă profit maxim inclusiv din reducerea cheltuielilor!"
alte articole
În jur de 300 de angajaţi ai Hidroelectrica au pichetat, joi, sediul companiei, nemulţumiţi de refuzul administraţiei de a negocia un contract de muncă avantajos salariaţilor. Revoltaţi de inechităţile salariale din cadrul companiei şi de faptul că lefurile nu le sunt crescute deşi compania este pe profit, sindicaliştii anunţă că protestele vor continua până când administraţia va semna un contract colectiv corect pentru salariaţi.
"Ne-a scos în stradă administraţia, practic refuzul administraţiei de a negocia un contract avantajos salariaţilor. La 31 decembrie expiră actualul contract. Din păcate, după 3-4 ani de supra profit - şi anul acesta avem peste 1,3 miliarde la 9 luni -noi nu putem face o creştere salarială pentru că administraţia nu doreşte acest lucru.
Avem un consiliu de supraveghere provizoriu, un directorat tot provizoriu, ale căror mandate expiră în decembrie, nu vor să îşi asume un buget de venituri şi cheltuieli pe anul viitor, aşteaptă chipurile să apară bugetul de stat, care va apărea peste 3 luni iar oamenii nu mai suportă, oamenii vor ca munca lor să se traducă printr-un beneficiu şi în buzunarul lor, pentru că în al şefilor s-a tradus cu vârf şi îndesat. Toţi directorii şi managerii din Hidroelectrica şi în primul rând cei din executiv au beneficiat în anul ăsta de prime, bonusuri şi de depăşiri ale limitelor de salarizare din contractul colectiv de muncă, cu încălcarea acestuia", a declarat Niculae Aurariu, preşedintele sindicatului HIDROSIND.
Potrivitul sindicalistului, există inechităţi mari salariale între angajaţii care lucrează pe aceeaşi funcţie - de la simplu la dublu - cât despre diferenţele salariale între angajaţii de "rând" şi management, acestea sunt uriaşe, câştigând şi de 15 ori mai mult.
Liderul sindical a mai acuzat că Hidroelectrica nu le-a plătit ore suplimentare angajaţilor, că există posturi din exploatare neocupate, vacante, oamenii sunt obosiţi şi extenuaţi, personalul e îmbătrânit iar managementul nu face nimic să asigure o rezervă de cadre.
Potrivit lui Aurariu, dacă până la 31 decembrie negocierile pe tema noului contract de muncă nu se vor finaliza în mod favorabil, va urma declanşarea conflictului de muncă, medierea şi dacă tot nu se va ajunge la niciun rezultat, ar putea urma greva. Până atunci vor mai fi şi alte proteste, a declarat sindicalistul.
Liderul sindical a mai amintit că şi HIDROSERV-ul, companie care asigură mentenanţa si reparaţiile utilajelor, este în situaţie gravă şi de 2 luni de când a intrat în insolvenţă nu se arată nicio îmbunatăţire.
"Hidroelectrica încearcă să facă profit maxim inclusiv din reducerea cheltuielilor. HIDROSERV-ul a ajuns la nivel de avarie, pentru că au plecat mulţi oameni, unii concediaţi, unii de nevoie datorită nivelul scăzut de salarii (...) şi acum e greu să îşi revină. (...) Dacă se continuă în acest stil, oricând se pot întâmpla accidente şi evenimente majore. Vedeţi ce se întâmplă şi în alte companii din sector, gen Transelectrica, avariile din acest an, tot datorită lipsei mentenanţei şi lipsei unei viziuni pe termen lung", a precizat Aurariu.