Domnia sa, premierul Ponta nu se teme de huiduieli. Nici domnia sa, Crin

Crin Antonescu
Crin Antonescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)

Pentru Crin Antonescu, ceremoniile organizate de Ziua Unirii la Iaşi au reprezentant nu o "baie de mulţime" ci o baie de huiduieli, căreia a trebuit să-i facă faţă fără să îl aibă alături pe partenerul său de coaliţie, premierul Victor Ponta, absent de la manifestări. Întrebat de jurnalişti dacă premierului i-a fost teamă să vină la Iaşi pentru a nu fi huiduit, Antonescu a răspuns că la nivelul "domniei" sale, premierul nu poate trăi acest gen de frici.

"Nu cred că un om politic la nivelul domniei sale [Victor Ponta - n.r.] poate să trăiască această frică. Un om politic trebuie să fie şi pregătit să fie huiduit, oamenii se manifestă, evident, nu e plăcut, dar nu cred că acesta este motivul absenţei sale. Cred că este vorba de şedinţa Comandamentului cu măsuri pentru fenomenele meteorologice la care premierul a participat. Noi când venim la Iaşi nu venim să fim aplaudaţi, să fim îmbrăţişaţi. Ne place, dar venim pregătiţi că atunci când eşti la putere să fii şi fluierat", a spus Antonescu, citat de Realitatea.

În spiritul asumării huiduielilor, ca om politic ce e, Antonescu a mai declarat că nu a fost surprins de atmosfera din Piaţa Unirii din Iaşi, unde discursurile oficialităţilor au fost primite cu huiduieli:

"Nu m-a surprins atmosfera. Există un grup de protestatari de inspiraţie ecologistă, deşi nu ştiu dacă ecologist e cuvântul potrivit, care se manifestă. E dreptul lor s-o facă, cât timp o fac în condiţiile legii. Nu m-a surprins deloc", a adăugat preşedintele PNL.

Antonescu a profitat de discuţia cu jurnaliştii pentru a arunca fine săgeţi spre liderii opozitei, care au preferat să fie oriunde în altă parte [unii dintre ei în mulţime, în Piaţa Unirii n.r.] decât pe podium, lângă liderii USL:

"Pentru România putem face lucruri împreună, oricât de multe ne-ar despărţi, dar fără a înceta să fim pe baricade diferite, fără a înceta să ne confruntăm. Dar, sincer, mi s-a părut că ar fi normal ca măcar de Ziua Unirii să fim la un loc, indiferent cine e la putere. Şi cei din opoziţie reprezintă cetăţeni români, chiar dacă mai puţini, aritmetic", a mai spus Crin Antonescu.

Reamintim că liderul PNL a fost puternic huiduit la Iaşi. Discursul său a fost întâmpinat cu huiduieli şi scandări anti Guvern şi anti USL. În Piaţă a fost scandat "Uniţi salvăm toată România", sloganul mişcărilor de protest anti Roşia Montană.

Pentru a-l întâmpina pe premierul Ponta, care nu a mai ajuns la manifestări, opozanţii regimului au pregătit pancarte cu mesaje concepute special pentru el: "Ponta, trădătorule!", "Ponta şi ai lui nu-şi văd de lungul nasului", "Un morcov pe zi şi Ponta nu va veni", "Ponta, fă aşa, pune sonda la mata."

La manifestări au încercat să ia parte şi sătenii din Pungeşti. Jandarmii nu i-au lăsat să intre în Piaţă, pentru ca nu cumva pungeştenii să deranjeze momentul solemn.