Promo-LEX: La 3 ani de la expulzarea ilegală a profesorilor turci, autorităţile de la Chişinău încă trebuie să facă clarificări

Protest la Aeroport împotriva expulzării în Turcia a profesorilor de la liceul Orizont (facebook. com/N. Roşcovanu)
Maria Maevschi
06.09.2021

La trei ani de la acţiunile de reţinere şi expulzare ilegală a celor şapte profesori turci, care activau în cadrul reţelei de licee „Orizont”, cauzele lor se află în procedură de apel în instanţele turceşti. Profesorii turci au fost expulzaţi din Republica Moldova în septembrie 2018 şi ulterior condamnaţi în Turcia între şapte şi 12 ani de închisoare.

Potrivit unui comunicat de presă al Promo-LEX, în iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat hotărârea sa în cauza Ozdil şi alţii c. Republicii Moldova. CEDO a constatat că reclamanţii nu au avut acele garanţii naţionale şi internaţionale de respectare a drepturilor omului în momentul reţinerii şi extrădării lor. Ulterior, CEDO a emis şi decizia în cauza Huseyin Bayraktar şi Sertif Ayri c. Republicii Moldova. Decizia se referă la alţi 2 profesori turci expulzaţi.

După condamnarea Republicii Moldova de către CEDO, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a emis două decizi cu privire la executarea hotărârii Ozdil şi alţii, prin care le cere autorităţilor moldoveneşti să întreprindă mai multe măsuri de ordin individual, dar şi general.

În acest context, reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice din Moldova şi Asociaţiei Promo-LEX au remis Comitetului de Miniştri câteva comunicări pe acest caz.

În cadrul primei sale examinări (29 septembrie – 1 octombrie 2020), în ceea ce priveşte măsurile individuale, Comitetul de Miniştri a salutat scuzele publice emise de procurorul general şi ancheta penală deschisă asupra evenimentelor, care a dus la condamnarea fostului şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Acesta a solicitat autorităţilor să furnizeze informaţii suplimentare cu privire la aceste proceduri penale, în special de ce a fost secretizată hotărârea, ce pedeapsă a fost aplicată şi de ce a fost condamnată o singură persoană, au menţionat experţii Promo-LEX.

Mai mult decât atât, Promo-LEX a punctat că autorităţilor de la Chişinău li s-a sugerat să continue să obţină informaţii de la autorităţile turce cu privire la situaţia actuală a solicitanţilor, să ia în considerare măsurile care trebuie luate pentru a remedia deficienţele legate de procedurile de azil ale solicitanţilor şi interdicţia impusă acestora de a intra din nou în ţară, precum şi lipsa contactului dintre ei şi familiile lor.

În cadrul celei de a doua sesiuni de examinare a cazului (9-11 Martie 2021), Comitetul de Miniştri în ceea ce priveşte măsurile generale a salutat hotărârea Curţii Constituţionale din 13 noiembrie 2020 prin care au fost declarate neconstituţionale mai multe dispoziţii referitoare la expulzarea străinilor din motive de securitate naţională şi a invitat autorităţile să informeze despre modificările legislative necesare în acest sens, mai arată sursa citată.

Reieşind din cele expuse, Promo-LEX şi CRJM reiterează solicitările adresate Guvernului de a executa măsurile generale şi individuale stabilite în cauza Ozdil şi alţii v. Republica Moldova, după cum urmează:

  • Autorităţile să desecretizeze procedurile legale de expulzare a profesorilor turci, inclusiv cauza penală aflată pe rolul Curţii de Apel Chişinău.
  • Autorităţile să informeze Comitetul de Miniştri cu privire la rezultatul procedurilor de azil aflate pe rol în privinţa altor doi solicitanţi şi să clarifice dacă aceste proceduri vizează şi interdicţia de intrare impusă acestora.
  • Autorităţile să iniţieze proprio motu procedura de revizuire privind interdicţia de intrare; în plus, autorităţile să furnizeze informaţii cu privire la faptul că, în cadrul procedurilor de azil, Curtea de Apel Chişinău a avut acces la materialele secretizate, inclusiv la nota confidenţială a Serviciului de Informaţii şi Securitate.
  • Autorităţile să obţină în continuare informaţii detaliate de la autorităţile turce cu privire la situaţia actuală a reclamanţilor în Turcia, inclusiv cu privire la rezultatul procedurii de apel în dosarele lor penale, vizitele familiilor lor şi posibilitatea aplicării Convenţiei Consiliului Europei privind transferul persoanelor condamnate (STE nr. 112).
  • În ceea ce priveşte ancheta şi procedura penală împotriva celor responsabili pentru încălcările autorităţile să depună eforturi serioase pentru a stabili adevărul despre ceea ce s-a întâmplat şi să investigheze pe deplin, sub un control public adecvat, implicarea posibilă a oricărui actor public de nivel înalt.;
  • Autorităţile să furnizeze informaţii suplimentare care să permită Comitetului să îşi formuleze punctul de vedere cu privire la caracterul adecvat al amenzii aplicate ca sancţiune, precum şi cu privire la rezultatul procedurii de apel.
  • Să fie executată hotărârea Curţii Constituţionale din 13 noiembrie 2020 prin care au fost declarate neconstituţionale mai multe dispoziţii legate de expulzarea străinilor din motive de securitate naţională.
  • Serviciul de Informaţii şi Securitate să se asigure că în viitor va fi aplicată toleranţa zero în coraport cu detenţia arbitrară şi transferurile ilegale, iar orice cooperare internaţională viitoare, inclusiv cu serviciile secrete străine, este în concordanţă cu obligaţiile generale ale drepturilor omului în temeiul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
  • Autorităţile să clarifice mecanismul existent de supraveghere şi responsabilitate cu privire la acţiunile şi competenţele serviciilor secrete.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor