Deputat PAS: Agenţia Naţională de Integritate să verifice averea fostului director SIS, condamnat în dosarul expulzării profesorilor turci
alte articole
Deputatul PAS Carp Lilian solicită Autorităţii Naţionale de Integritate verificarea averii fostului director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) Vasile Botnari după ce, într-o investigaţie recentă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, s-a descoperit că acesta locuieşte împreună cu familia într-o gospodărie de lux, pe o suprafaţă de 15 ari, care cuprinde trei adrese de pe o singură stradă.
„Pe acest teritoriu se află trei imobile unite între ele printr-un tunel, de o valoare considerabilă, iar averea nu este reflectată în declaraţiile de avere, deşi dnul Botnari ar fi deţinut funcţie publică la momentul dobândirii acestora şi era obligat să declare orice venituri”, se arată în demersul parlamentarului.
Lilian Carp a ţinut să mai sublinieze că proprietatea ex-directorului SIS este înscrisă pe numele socrilor, care la data înregistrării dreptului de proprietate erau pensionari şi nu deţineau afaceri, respectiv nu aveau surse pentru a procura un imobil de o asemenea valoare.
Prin urmare, există suspiciuni rezonabile că locuinţa a fost achiziţionată de către Vasile Botnari şi înregistrată intenţionat pe numele socrilor, pentru a nu intra în vizorul organelor de drept şi a se eschiva de la obligaţiile sale legale.
Potrivit portalului anticorupţie.md, Vasile Botnari, unicul oficial moldovean care a fost condamnat în dosarul expulzării profesorilor turci, nu pare să fie afectat financiar de faptul că a rămas fără serviciu, dar nici de amenda penală care i-a fost aplicată. Fostul director SIS conduce un bolid de lux, angajează oameni pentru întreţinerea gospodăriei şi cheltuie lunar cel puţin 9 mii de lei pentru serviciile de pază.
Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor Convenţiei pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul R. Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.
Procurorul General Alexandr Stoianoglo a declarat atunci că fostul director SIS a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduţi de R. Moldova la CEDO şi 380 de mii de lei pentru avionul care a fost închiriat pentru transportul profesorilor turci.
Comparativ cu pedeapsa blândă sub formă de amendă în mărime de 88 mii lei MD pe care a achitat-o Vasile Botnari, profesorii turci Sarkis Airi şi Huseyin Bayraktar au fost condamnaţi de regimul Erdogan la şase ani de închisoare şi respectiv nouă ani de detenţie, Yaşin Özdil la 12 ani de închisoare, Riza Dogan la şapte ani şi jumătate de închisoare, Müjdat Çelebi a fost pedepsit cu nouă ani de închisoare. Sedat Hasan Karacaoğlu a fost condamnat la opt ani şi trei luni de închisoare, iar Feridun Tufecchi la şapte ani şi şase luni de închisoare.