„Vânzător de oameni”. Fostul director SIS condamnat cu suspendare în dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci

Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău. Maia Sandu ţine în mâînă portretul lui Vasile Botnari în cadrul unui protest (facebook.com/PAS)
Tatiana Chiriac
09.09.2020

Procuratura Generală a informat că fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vasile Botnari, a fost condamnat de către Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani pentru abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul R.Moldova a celor şapte profesori turci însă magistraţii au dispus examinarea materialelor dosarului penal în procedură clasificată, iar sentinţa pe caz este total secretizată.

În context, deputatul PAS Sergiu Litvinenco susţine că Vasile Botnari, cel ce a distrus 7 familii, denumit ”vânzătorul de oameni”, ar fi fost condamnat penal. „Doar că… cu suspendare.” Adică omul nu e în puşcărie, ci acasă, în liberate bucurându-se de viaţă, practic fiind absolvit de orice răspundere.

„Asta e 'justiţia' pe care o construieşte Dodon… Acesta e motivul de ce după alegerile prezidenţiale trebuie să construim o justiţie adevărată în care să se facă dreptate. În care hoţii şi criminalii să facă ani grei de puşcărie pentru fărădelegile comise şi vieţile distruse”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor Convenţiei pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul R. Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că fostul director SIS a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduţi de R. Moldova la CEDO şi 380 de mii de lei pentru avionul care a fost închiriat pentru transportul profesorilor turci. „Vasile Botnari ar fi fost influenţat de către fostul lider al democraţilor Vlad Plahotniuc.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor