Brazilia suspendă 12 milioane de doze de vaccin Sinovac

O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021
O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021 (Ulet Ifansasti/Getty Images)

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Brazilia a suspendat utilizarea a peste 12 milioane de doze de vaccinuri fabricate în China, pe 4 septembrie, pentru că au fost produse într-o fabrică neautorizată, potrivit unui comunicat oficial.

Autorităţile au declarat că interdicţia este „o măsură de precauţie” pentru a preveni „posibile riscuri”.

"Unitatea de fabricaţie ... nu a fost inspectată şi nu a fost aprobată de Anvisa pentru producerea de urgenţă a vaccinului menţionat", a declarat sâmbătă autoritatea de reglementare federală din ţară, Anvisa.

Cu o zi înainte, Institutul Butantan din Sao Paulo, un centru biomedical local fondat de guvernul brazilian, a trimis o alertă către Anvisa. Instituţia urma să finalizeze producerea a 25 de loturi de 12,1 milioane de doze la sosirea lor în Brazilia, în cadrul unui parteneriat cu firma chineză Sinovac.

Alte 17 loturi, totalizând 9 milioane de doze produse de aceeaşi companie, erau în drum spre Brazilia, a declarat Butantan autorităţii de reglementare.

Autoritatea de reglementare a emis acum o interdicţie de 90 de zile şi investighează fabrica şi procesul de fabricaţie.

Brazilia şi-a lansat programul de vaccinuri la începutul acestui an, marea majoritate a vaccinurilor administrate fiind produse de Sinovac.

Ministrul Sănătăţii, Marcelo Queiroga, a declarat pe 25 august, că persoanele în vârstă de 70 de ani sau mai mult, sau care au un sistem imunitar slab vor fi eligibile pentru a treia doză, începând cu 15 septembrie, recomandând vaccinul Pfizer.

Oficialii chinezi au susţinut că vaccinul Sinovac protejează împotriva variantei Delta, prevenind în special spitalizările şi cazurile severe.

Brazilia a raportat peste 580.000 de decese cauzate de virusul Wuhan, dar ţara a înregistrat o scădere atât a ratei mortalităţii, cât şi a cazurilor active în ultimele două luni.