Brazilia suspendă 12 milioane de doze de vaccin Sinovac

O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021
O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021 (Ulet Ifansasti/Getty Images)

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Brazilia a suspendat utilizarea a peste 12 milioane de doze de vaccinuri fabricate în China, pe 4 septembrie, pentru că au fost produse într-o fabrică neautorizată, potrivit unui comunicat oficial.

Autorităţile au declarat că interdicţia este „o măsură de precauţie” pentru a preveni „posibile riscuri”.

"Unitatea de fabricaţie ... nu a fost inspectată şi nu a fost aprobată de Anvisa pentru producerea de urgenţă a vaccinului menţionat", a declarat sâmbătă autoritatea de reglementare federală din ţară, Anvisa.

Cu o zi înainte, Institutul Butantan din Sao Paulo, un centru biomedical local fondat de guvernul brazilian, a trimis o alertă către Anvisa. Instituţia urma să finalizeze producerea a 25 de loturi de 12,1 milioane de doze la sosirea lor în Brazilia, în cadrul unui parteneriat cu firma chineză Sinovac.

Alte 17 loturi, totalizând 9 milioane de doze produse de aceeaşi companie, erau în drum spre Brazilia, a declarat Butantan autorităţii de reglementare.

Autoritatea de reglementare a emis acum o interdicţie de 90 de zile şi investighează fabrica şi procesul de fabricaţie.

Brazilia şi-a lansat programul de vaccinuri la începutul acestui an, marea majoritate a vaccinurilor administrate fiind produse de Sinovac.

Ministrul Sănătăţii, Marcelo Queiroga, a declarat pe 25 august, că persoanele în vârstă de 70 de ani sau mai mult, sau care au un sistem imunitar slab vor fi eligibile pentru a treia doză, începând cu 15 septembrie, recomandând vaccinul Pfizer.

Oficialii chinezi au susţinut că vaccinul Sinovac protejează împotriva variantei Delta, prevenind în special spitalizările şi cazurile severe.

Brazilia a raportat peste 580.000 de decese cauzate de virusul Wuhan, dar ţara a înregistrat o scădere atât a ratei mortalităţii, cât şi a cazurilor active în ultimele două luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe