Proiectul de suflet al lui Iohannis, în consultare online. Ce mesaj le transmite românilor

În mandatul său de preşedinte al României, Klaus Iohannis şi-a asumat demersul "România Educată" ca proiect naţional. Vineri, proiectul a intrat în consultare online.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.06.2016

Administraţia Prezidenţială a lansat vineri consultarea online din cadrul Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare – România Educată, disponibilă pe site-ul romaniaeducata.eu.

"Consultarea exploratorie este menită să identifice posibile soluţii de adaptare a educaţiei şi cercetării româneşti la tendinţele naţionale şi globale la orizontul anului 2030, în scopul de a fundamenta viziunea şi obiectivele de ţară (2018 - 2030). "România educată" este proiectul naţional al Preşedintelui României care reprezintă începutul reaşezării societăţii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate.

În acest sens, în perioada 2016-2018, Administraţia Prezidenţială derulează o amplă dezbatere publică privind educaţia şi cercetarea din România, structurată în trei etape, care se vor concretiza prin conturarea unei viziuni şi obiective de ţară (2016 – 2017), prin realizarea unei strategii şi a unui plan operaţional (2017), respectiv prin elaborarea unui mix de politici publice, a unui model de guvernanţă pentru sectorul educaţie şi cercetare şi, în măsura în care este necesară, susţinerea unei eventuale reaşezări normative (2018)", reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Întreg procesul de consultare este realizat cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

Mesajul lui Iohannis pentru români

"Dragi români, în mandatul de Preşedinte al României mi-am asumat demersul "România Educată" ca proiect naţional. În cadrul acestuia, am demarat o amplă consultare publică pe tema educaţiei şi cercetării româneşti, domenii pe care le consider definitorii pentru viitorul nostru. La baza oricărei reforme, strategii, legi sau norme de aplicare stau oameni. Suntem peste 4 milioane de elevi, studenţi, cadre didactice şi cercetători.

Dacă adăugăm familiile şi potenţialii angajatori vorbim deja despre jumătate din populaţia ţării direct implicată şi vizată de situaţia sistemului de învăţământ. Nu în ultimul rând, cred că întreaga societate are un interes legitim în a contribui la evoluţia educaţiei şi cercetării româneşti. De aceea, îmi doresc de la bun început ca priorităţile pe care le asumăm în cadrul acestui proiect să vină de la dumneavoastră, de la cei direct implicaţi şi interesaţi.

Vă invit astăzi să completaţi primul formular de consultare online pe care îl vom folosi în etapa 2016-2017 a proiectului "România Educată". În 2016 vă propun să construim împreună o viziune şi un set de obiective de ţară pe măsura ambiţiilor noastre ca stat modern. Ele vor fi urmate în 2017 de o strategie şi un plan operaţional care să ilustreze traseul pentru a ajunge unde ne-am propus.

Demersul se va finaliza în 2018, când, prin promovarea un mix legislativ coerent, să dăm tot împreună startul reformei pentru "România Educată". Vă asigur că aveţi în mine un partener angajat, dar dumneavoastră tuturor vă va reveni misiunea cea mai grea - de a dezbate, armoniza şi aplica. Vă mulţumesc pentru implicare şi vă invit încă o dată să completaţi formularul online de consultare pentru "România Educată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor