Parlamentul, în 2016: Aleşii locali condamnaţi definitiv cu suspendare nu îşi pierd funcţiile
Aleşii locali care au fost condamnaţi definitiv, ce-i drept la o pedeapsă cu suspendare, nu cu executare, ar putea să nu îşi mai piardă mandatele. De ce? Pentru că Senatul - în calitate de for decizional - a respins, miercuri, cu 82 de voturi "pentru", 27 "împotrivă" şi două abţineri, cererea de reexaminare a legii care viza modificarea Statutului aleşilor locali, înaintată la începutul anului de preşdintele Klaus Iohannis.
Iohannis avertiza atunci că legea care i-a fost trimisă spre promulgare "ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate", motiv pentru care a retrimis actul normativ spre a fi reconsiderat de legiuitori.
Legea, în forma adoptată de parlamentari, le permite consilierilor locali, judeţeni, primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să rămână în funcţii dacă sunt condamnaţi la închisoare cu suspendare, încetarea de drept a mandatului având loc doar în urma unei condamnări privative de liberate cu executare, ceea ce, în opinia lui Iohannis, plasează sub semnul vulnerabilităţii chiar exercitarea mandatului de ales local.
În ceea ce-i priveşte pe primari şi şefii de consilii judeţene, legea mai prevede că mandatele lor încetează şi în cazul unei condamnări definitive pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-290 din Codul penal.