Proiect eşuat: Cei 52 de kilometri construiţi ai Autostrăzii Transilvania au costat peste jumătate din totalul fondurilor
alte articole
În tentativa de a inaugura măcar un tronson din Autostrada Transilvania pe lângă cei doar 10 kilometri din 2010, Guvernul va eşua şi în acest an, al doilea consecutiv. Autostradă trebuia executată în opt ani, dar nici după aproape 10 ani de la avizare nu are o dată clară de finalizare.
Denumit Autostrada Transilvania, proiectul autostrăzii Braşov-Borş a fost aprobat în 2003 şi a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu compania americană Bechtel care trebuia executat până cel târziu în 2012.
În timp, pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri.
Totodată, pentru acest tronson de doar 52 de kilometri construiţi într-un interval de şapte ani, statul a cheltuit până în prezent 5,6 miliarde lei, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul fondurilor care ar fi trebuit alocate pentru întregul proiect.
Cea mai recentă inaugurare a fost organizată la sfârşitul anului 2010 şi a vizat o porţiune de doar 10 kilometri din tronsonul Câmpia Turzii-Gilău.
Bugetul alocat în acest an pentru lucrări la Autostrada Transilvania s-a cifrat la 347,6 milioane lei şi a fost cheltuit în totalitate până la începutul lunii septembrie.
de asemenea, tot la 1 septembrie, datoriile calculate pentru acest proiect se ridicau însă la 187,2 de milioane lei.
Intenţia Guvernului este de a negocia un program de lucrări "în funcţie de alocările bugetare ulterioare".