Proiect de lege care ar fi redus "coşmarul birocratic" la înfiinţarea unei firme, respins de Senat

Funcţionarii din Ministerul Justiţiei s-au "controsionat" pentru a găsi motive de a respinge o lege ce ar fi stimulat iniţiativa antreprenorială. Motivul? Birocraţii văd întreprinzătorul ca un om care oricum e vinovat de cine-ştie ce ilegalitate din care face profit, nu pe cel care face motorul economiei să meargă, explică deputatul USR Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Majoritatea PSD-ALDE a respins, miercuri, o propunere legislativă a USR-iştilor Claudiu Năsui şi Cristian Prună vizând debirocratizarea modului în care se înfiinţează firme, mai exact o iniţiativă vizând modificarea legii 31/1990 - legea de organizare a societăţii comerciale. Menită să stimuleze intiţaitva privată, propunerea a fost respinsă după ce reprezentanţii Guvernului au venit cu întrebări de genul "dacă permitem oamenilor să-şi înfiinţeze firme mai uşor, nu o să-şi facă mai multe firme? Dar, de fapt, ce se urmăreşte prin uşurarea înfiinţării de firme? Care e de fapt intenţia legii?"

Concret, legea propune eliminarea a doua acte birocratice- certificatul de sediu social şi atestatul de sediu social, făcea posibilă înfiinţarea de sedii sociale fără să mai fie nevoie de avizul a 4 vecini dacă în sediul social nu se desfăşoară nicio activitate, elimina restricţia de a avea o singură firmă per cameră într-o casă şi le dădea dreptul antreprenorilor să fie acţionari unici în mai mult de o singură firmă.

Deşi propunerea s-a bucurat de o susţinere "nesperată" din partea altor partide, funcţionarii din Ministerul Justiţiei "s-au contorsionat" pentru a putea găsi motive să respingă iniţiativa, acuză Claudiu Năsui.

"Proiectul de lege ar fi uşurat coşmarul birocratic prin care trebuie să trecem atunci când dorim să înfiinţăm o firmă în România. Concret, propunerea elimină două acte inutile din procesul de înregistrare a sediului social, elimină nevoia de acord al vecinilor pentru sediu social, elimină restricţia de a avea o singură firmă per cameră într-o casă şi ne dă dreptul de a fi acţionari unici în mai mult de o singură întreprindere.

Nu pare nimic revoluţionar, nu-i aşa? Aţi fi surprinşi cât de mult s-au putut contorsiona funcţionarii din Ministerul Justiţiei ca să poată găsi motive să respingă această iniţiativă. Vă cruciţi dacă vedeţi punctul de vedere al guvernului. Dacă permitem oamenilor să-şi înfiinţeze firme mai uşor, nu o să-şi facă mai multe firme? Dar, de fapt, ce urmărim de fapt prin uşurarea înfiinţării de firme? Care e de fapt intenţia legii?", scrie pe Facebook Năsui.

Potrivit deputatului USR, "birocraţii din statul român trăiesc într-o lume în care tot ce nu este explicit permis este interzis şi nu înţeleg de ce să uşureze viaţa întreprinzătorilor români."

"Ei văd întreprinzătorul ca un om care oricum e vinovat de cine-ştie ce ilegalitate din care face profit. Funcţionarii din Ministerul Justiţiei ne spun că birocraţia în care forţează economia privată să lucreze ne apără de evaziune. Dar, de fapt, această birocraţie niciodată nu îi opreşte pe cei cu intenţii ilicite, care găsesc metode să le ocolească, oricum. Ce face însă este că îi chinuie şi descurajează pe cei care încearcă să îşi desfăşoare afacerea în deplină legalitate.", adaugă Năsui.

Deputatul postează, pe contul său, şi o înregistrare video a dezbaterii, din care reiese atitudinea Guvernului faţă de intenţia USR de a reduce coşmarul birocratic la înfiinţarea unei firme. Filmarea poate fi accesată aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne