Programul ”Prima Casă”. Expert: Beneficiari sunt firmele din RM care nu au cui vinde apartamentele

Ar putea să fie cazuri când unii şi-au vândut locuinţele, iar apoi devin eligibili în programul-inginerie financiară cu altă menire decât rezolvarea problemelor cetăţenilor tineri care au nevoie de o locuinţă, afirmă Veaceslav Negruţă.
. (Facebook)
Ştefan Sârbu
22.03.2018

Autorităţile de la Chişinău informează că programul de stat ”Prima Casă” devine funcţional începând cu 26 martie, iar cetăţenii pot depune cereri de finanţare la băncile comerciale Moldindconbank, Victoriabank şi Moldova-Agroindbank, care au semnat contracte de colaborare cu Ministerul Finanţelor şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) delegată să emită garanţii în numele statului.

Potrivit legii, beneficiarii programului "Prima Casă" pot fi toţi cetăţenii Republicii Moldova cu vârstă de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial iar în ultimele 12 luni nu ar fi avut un alt imobil sau credit ipotecar activ, salariul lunar fiind de două ori mai mare decât rata lunară. Creditele bancare destinate procurării locuinţelor în cadrul Programului vor fi garantate de către stat la o cotă de 50% din soldul creditului.

În context, fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţă, în prezent expert Transparency International Moldova, susţine că programul, de fapt, ar avea ca obiectiv altceva decât este declarat oficial. Beneficiarii programului ”Prima Casă” ar fi firmele care au construit blocuri, dar nu au cui vinde apartamentele.

”Dând într-o parte aspectele electorale şi grija declarată faţă de cetăţenii care şi-ar dori o locuinţă, de fapt, se rezolvă o problemă a unor investitori în construcţii, în locuinţe pe care dânşii, după ce au investit, nu le pot vinde”, menţionează expertul pentru radio Europa Liberă precizând că garanţiile emise nu au acoperirea legală suficientă pentru a fi eliberate în cadrul programului menţionat.

Mai mult, Veaceslav Negruţă atenţionează că garanţia din partea guvernului nu este oferită direct beneficiarului de bun imobil ci băncilor comerciale care, în ultimii trei ani, sunt în supravegherea Băncii Naţionale, iar celelalte bănci nu au dat dovadă de prea mare deschidere, situaţie care ”lasă semne de întrebare”.

”Eligibili sunt categorii de cetăţeni care în ultimele 12 luni nu au avut în proprietate o locuinţă, ceea ce presupune că, de fapt, nu e vorba de prima casă, s-ar putea să fie cazuri când unii şi-au vândut locuinţele, iar peste 12 luni devin eligibili în acest program. Deci, noi vedem alte aspecte, un fel de încercare de a atrage cât mai multă lume în această inginerie financiară care are altă menire decât rezolvarea unei probleme a unor cetăţeni tineri care, într-adevăr, au nevoie, poate, de o locuinţă”, a adăugat expertul.

În concluzie, fostul ministru al Finanţelor notează că ar fi ciudată şi implicarea ODIM-ului în formula de finanţare. Pentru că ODIM-ul, ca structură, este o organizaţie ce ţine de dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, beneficiari de locuinţe însă fiind persoane fizice. ”Deci, care întreprinderi mici şi mijlocii sunt obiectul activităţii ODIM-ului? Poate companiile de construcţie? Şi asta poate undeva demască unele intenţii ascunse.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor