Karasin la Chişinău. Rosian Vasiloi: Nu i s-a adresat nicio întrebare privind pericolul rus asupra RM
alte articole
Secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, efectuează o vizită de lucru la Chişinău în perioada 20 – 22 martie. În cadrul acesteia, Karasin a avut întrevederi cu prim-ministrul RM, Pavel Filip, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, precum şi cu şeful statului, Igor Dodon.
Pentru a confirma interesul Republicii Moldova pentru dezvoltarea în continuare a dialogului dintre cele două state, în urma discuţiilor dintre viceministrul rus de Externe şi ministrul moldovean de Externe, s-a decis reîntoarcerea ambasadorului Andrei Neguţa la Moscova, care a fost chemat la Chişinău în luna decembrie 2017.
În context, expertul în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul” Rosian Vasiloi i-a adresat ministrului de Externe moldovean câteva întrebări.
”De ce nu a fost reiterată îngrijorarea cu privire la implicarea Federaţiei Ruse în Moldova prin alegerile din 18 martie în regiunea transnistreană? De ce nu fost reiterat mesajul de retragere a trupelor de ocupaţie ale Federaţiei Ruse? Cel puţin nu am auzit răspunsul lui Karasin la acest mesaj. De ce nu a fost reiterată îngrijorarea cu privire la exerciţiile militare a trupelor de ocupaţie?”, a scris expertul într-un mesaj pe contul său de socializare.
În condiţiile în care pe teritoriul Republicii Moldova, în stânga Nistrului, se află trupele ruseşti care îşi îndeplinesc exerciţiile militare nestingherit şi nu intenţionează să se retragă în viitorul apropiat, premierul RM a ţinut să reitereze poziţia Republicii Moldova privind necesitatea ”finalizării procesului de retragere a trupelor ruse şi muniţiilor de pe teritoriul ţării noastre în conformitate cu angajamentele internaţionale”.
Totodată, în ceea ce priveşte reglementarea problemei transnistrene, şeful cabinetului de miniştri a vorbit şi despre ”importanţa protocoalelor semnate pe parcursul anului 2017”, care ar contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor de pe cele două maluri ale Nistrului.
Pe de altă parte, în cadrul întrevederii, preşedintele Dodon a discutat cu viceministrul rus de Externe despre ”relaţiile de prietenie constructive şi de parteneriat productiv, stabilite între şefii acestor două state”, exprimându-şi recunoştinţa faţă de conducerea Federaţiei Ruse la contribuţia plenară în problema reglementării diferendului transnistrean.