Ştefan Creangă: Cetăţenii R. Moldova aşteaptă drumuri reabilitate din taxele achitate

Volumul acumulărilor în fondul rutier pentru anul 2017 a constituit 2.195,965 milioane lei, fiind transferate spre repararea drumurilor doar 1.079,724 milioane lei, afirmă oficialii de la Ministerul Economiei al RM.
Drum din or. Truşeni amplasat la 10 km de Chişinău (facebook.com/ilian caşu)
Ştefan Sârbu
14.03.2018

Reabilitarea drumurilor din Republica Moldova a constituit subiectul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. În cadrul şedinţei, Anatol Usatîi, Secretar de Stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, a informat că în 2017, 16,32% din lungimea totală a drumurilor erau în stare excelentă, iar 12,39% în stare foarte rea.

”Oamenii aşteaptă drumuri reabilitate din banii pe care-i plătesc prin taxe”, a subliniat preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă.

Potrivit directorului general al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, în ultima perioadă au fost reziliate 7 contracte de reabilitare a drumurilor din cauza lipsei ratei de progres, agenţii economici fiind penalizaţi şi contractele urmând a fi relicitate. Autorităţile gestionează, în prezent, contracte de reabilitare a drumurilor în valoare totală de circa 200 milioane euro.

Potrivit oficialilor de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii al R. Moldova, lucrările de reabilitare a drumului naţional R1Chişinău-Ungheni-Sculeni demarat de mai mulţi ani vor fi finalizate în a doua jumătate a anului curent, iar reabilitarea drumului naţional R16 Bălţi – Făleşti – Sculeni, finanţat de creditele acordate de BERD, a înregistrat un progres de 25% din totalul lucrărilor.

Raportorii de la Ministerul Economiei au atenţionat că volumul acumulărilor în fondul rutier pentru anul 2017 a constituit 2.195,965 milioane lei, fiind transferate spre repraraţia drumurilor doar 1.079,724 milioane lei. Pe parcursul anului trecut, fiind efectuată o amplă acţiune de reclasificare a drumurilor publice cu transmiterea drumurilor publice locale la balanţa administraţiilor publice locale de nivelul II.

Totodată, ar fi fost efectuat recensământul traficului rutier, precum şi lucrări la întreţinere periodică şi reparaţie curentă a drumurilor asfaltate. Au fost instalate 9 325 de indicatoare rutiere noi şi 3,9 km de parapet metalic, fiind desfăşurate reparaţii capitale la peste 55 km de drumuri publice şi construite 6 poduri noi.

În concluzie, deputaţii au făcut mai multe recomandări raportorilor, urmând să evalueze situaţia, iar, ulterior, să facă propuneri Guvernului de la Chişinău pentru a îmbunătăţi situaţia în domeniu şi a creşte rata de absorbţie a fondurilor externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor