Politolog: CEC nu ia deciziile independent. Usatîi: Opoziţia de la Chişinău trebuie să boicoteze alegerile parlamentare

Pentru a anula sistemul mixt de vot, societatea civilă şi alţi actori constructivi ai societăţii trebuie să acţioneze organizat, dar şi să anticipeze acţiunile guvernării, folosind de partea lor legitimitatea publică, afirmă Dionis Cenuşă.
Liderul fracţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi (facebook.com)
Ştefan Sârbu
13.03.2018

După decizia de marţi a Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care s-a refuzat repetat înregistrarea grupului de iniţiativă privind desfăşurarea referendumului pentru anularea sistemului de vot mixt, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi îndeamnă toate forţele politice de la Chişinău să declare boicot alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt şi să înceapă pregătiri pentru proteste non-stop. În opinia politicianului, alegerile locale de la Chişinău şi Bălţi ar trebui să devină un „referendum privind manifestarea neîncrederii regimului în cele două mari oraşe ale ţării”.

Renato Usatîi consideră că tuturor cetăţenilor R. Moldova, pentru a câta oară, li s-a arătat locul. CEC a respins repetat desfăşurarea unui referendum împotriva sistemului mixt al lui Plahotniuc-Dodon, de aceea cu un astfel de sistem antidemocratic, opoziţia reală trebuie să-şi promoveze propria agendă, şi să nu urmeze cursul regimului.

Liderul „Partidului Nostru” susţine că ar exista un şir de motive pentru a se declara boicot alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt. Legislaţia electorală a fost modificată cu grave încălcări, prin manipularea cetăţenilor de către posturile de televiziune controlate de guvernarea care nu se bucură de încrederea cetăţenilor şi apărută în rezultatul unei lovituri de stat anticonstituţionale.

De menţionat că politologul Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze cu referire la decizia CEC din 12 martie că asistăm la o situaţie de blocaj când deciziile CEC nu sunt credibile, iar cetăţenii îşi întăresc convingerea că autoritatea electorală nu ia deciziile în mod independent.

”Votul mixt este un element nociv, care va afecta calitatea democraţiei, deja viciată. Pentru a-l anula, societatea civilă şi alţi actori constructivi ai societăţii trebuie să acţioneze organizat, dar şi să anticipeze acţiunile guvernării, folosind de partea lor legalitatea si legitimitatea publică”, a concluzionat Dionis Cenuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor