Profitul Deutsche Bank scade cu 98%. Dar partea cea mai proastă încă nu a venit

Birourile băncii Deutsche Bank (DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
29.07.2016

Cea mai recentă confirmare că gigantul bancar german Deutsche Bank este incapabil să navigheze în apele tulburate ale NIRP (Politica Ratelor Negative ale Dobânzii) a fost făcută miercuri, când banca a anunţat că profitul său din cel de-al doilea trimestru a scăzut cu 98% faţă de anul precedent, fiind afectat de performanţele mai slabe în sectorul tranzacţiilor, investiţiilor bancare şi în alte zone esenţiale.

Deutsche Bank a declarat că profitul său net a ajuns la 20 milioane de euro comparativ cu 798 milioane de euro cât a înregistrat anul trecut. În acelaşi timp, venitul său net a scăzut cu 20%, ajungând la 7,4 miliarde de dolari.

După ce şi-au revenit modest, acţiunile băncii au înregistrat miercuri dimineaţa pierderi de 5%, înregistrând cel mai scăzut nivel al lor din ultimele 2 săptămâni; iar declinul de joi a făcut ca acţiunile Deutsche Bank (DB) să ajungă la un nivel cu 45% mai scăzut în 2016, transformând DB într-unul dintre cei mai slabi performeri de până acum în acest an (indicele Stoxx 600 a înregistrat o pierdere de 27% în 2016).

După cum notează Wall Street Journal, banca germană a fost lovită mai dur decât majoritatea celorlalte bănci. Instituţia reduce costurile şi numărul clienţilor şi încearcă să satisfacă noile cerinţe mai riguroase de capital pe durata următorilor trei ani. În plus, banca a încercat să ajungă la un acord în cazul unor investigaţii asupra activităţilor sale ilegale, care vor cauza probabil amernzi importante. Astfel, investitorii rămân în continuare îngrijoraţi în legătură cu viitorul DB.

Directorul general John Cryan al DB a susţinut într-o declaraţie că banca face progrese în cadrul unei campanii de redresare pe câţiva ani, dar a avertizat că, în cazul menţinerii condiţiilor slabe de piaţă, va trebui să fie şi mai ambiţioasă în ceea ce priveşte momentul şi intensitatea restructurării sale.

Ceea ce este şi mai tulburător este faptul că, după cum adaugă şi Bloomberg, partea cea mai proastă încă nu a venit.

Cel de-al doilea trimestru a oferit puţine motive de veselie. Într-un trimestru în care profitul a fost aproape de zero iar veniturile au scăzut cu 12%, chiar şi după ce s-a ajuns la un acord supra costurilor litigiiloe, singura divizie care a înregistrat o creştere a veniturilor şi a profitului a fost Postbank, unitatea pentru consumatori. Iar spre deosebire de rivala Commerzbank, Deutsche Bank a fost capabilă să crească parţial rata capitalului său cheie în cel de-al doilea trimestru.

O altă problemă pentru conducerea Deutsche Bank este faptul că efortul ei de a reduce costurile a rămas de asemenea în urmă comparativ cu băncile americane: în timp ce are un oarecare impact pozitiv – cheltuielile au scăzut cu 5% faţă de perioada de început a anului – veniturile s-au redus şi raportul cost/venit rămâne la 91%.

Analiştii de la Morgan Stanley au calculat că DB are o gaură de capital de 9 miliarde de euro pe care trebuie să o umple până în 2018, iar valoarea nu include pagubele provocate de viitoarele penalităţi datorate litigiilor, care au şanse mari să crească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor