Profesor la Oxford: Jocul la două capete al PSD, un act de trădare. Vor purta o responsabilitate istorică pentru această decizie nefastă

Marcel Ciolacu în Parlament (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
03.12.2024

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, a explicat, într-o intervenţie la Euronews, cum se vede din afara ţării surpriza acestor alegeri prezidenţiale - candidatul suveranist Călin Georgescu.

"Referitor la ştirea pe care o menţionaţi, despre un înalt oficial american care ar veni în România, se pare că aceasta a fost dezminţită de ambasada americană. Deci, până în momentul de faţă, este genul de promovare fake din tabăra Georgescu, care încearcă să estompeze percepţia că este un candidat rus, sugerând că, de fapt, ar fi aliniat şi cu Statele Unite, mai ales cu tabăra Trump. Nu există niciun semnal în acest sens, este doar parte din campania pe care domnul Georgescu o susţine de ceva timp. Referitor la cum se vede situaţia din exterior, se vede prost. Senzaţia acum o săptămână era de şoc şi groază. După alegerile parlamentare, am observat, în presă britanică şi europeană, dar şi din discuţii cu jurnalişti americani, un interes selectiv", a declarat Corneliu Bjola.

Profesorul a atras atenţia că jurnaliştii americani, de exemplu, au avut multe întrebări despre extrema dreaptă neolegionară: ce se întâmplă cu legionarii?

"Am primit întrebări foarte directe. De ce neolegionarismul este din nou atât de influent în societatea românească? Aceasta este o asociere care se face cu domnul Georgescu, datorită declaraţiilor sale. Se întreabă de ce oamenii îi acordă atenţie. Aşa se vede, cel puţin, în ziare influente din Statele Unite. În partea europeană şi britanică, preocupările sunt puţin diferite, legate de stabilitatea frontului sudic. Ce se întâmplă dacă avem un candidat care, într-un ziar britanic săptămâna trecută, lăuda un dictator rus, un criminal de război – ştim ce suferinţă a provocat Rusia nu doar Ucrainei, ci şi României – descriindu-l drept un mare patriot?", a afirmat Corneliu Bjola.

În viziunea profesorului, este o retorică tipică a celor care au această obsesie adolescentină pentru Vladimir Putin şi brutalitatea sa.

"Aşa încearcă să-şi justifice comportamentul abject. Mă refer la domnul Georgescu. Nu poţi să spui despre un criminal de război... şi nu e doar despre Putin. Georgescu are o obsesie şi pentru Antonescu, un alt criminal de război, şi pentru Zelea Codreanu. Aceste lucruri nasc temeri. Ce se întâmplă în această ţară? Cum s-a ajuns aici? Poţi explica că este un vot de protest, că are legătură cu corupţia sau clasa politică, dar tot nu este suficient. Au fost voturi de protest şi în Austria, şi în Germania, dar nu de genul în care o ţară, peste noapte, face un viraj de 180 de grade şi se aruncă cu capul înainte în prăpastie. Aceasta este problemă acum. Ce se va întâmpla, rămâne de văzut. Mai sunt câteva zile decisive", a menţionat Corneliu Bjola.

PSD, acuzat de trădare

"Actul pe care l-a făcut PSD este, aş spune, un act de trădare. De ce spun asta? Cum va fi privit acest moment peste 20 de ani în cărţile de istorie? Genul de eschivare pe care PSD l-a practicat mereu. Înţeleg temerile lor, încurajate de ideea că pot face jocuri politice şi că vor fi necesari în orice guvern.

Totuşi, acesta era un calcul valabil acum un an sau doi, dar nu cred că mai este valabil acum. Într-un astfel de moment, trebuie să faci un pas înapoi şi să te întrebi: eşti mulţumit că vei avea câteva fonduri pentru educaţie sau sănătate, ştiind că ţara, aşa cum o cunoaştem, ar putea să fie complet diferită peste un an?

Aceste momente rare din istoria unei naţiuni cer decizii curajoase. PSD a abdicat de la această responsabilitate. Au găsit scuze – că poporul, că nu e chiar aşa negru. Dar, la un moment dat, vor purta o responsabilitate istorică pentru această decizie nefastă", a transmis Corneliu Bjola.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor