Profesor de limba română la un liceu din Tiraspol: Majoritatea absolvenţilor optează pentru România, iar cei ce nu reuşesc merg la Chişinău
alte articole
La liceul cu predare în limba română din oraşul Tiraspol, Transnistria, studiază 200 de elevi care urmează programul de studii elaborat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării de la Chişinău. În anul de studii 2019-2020, în clasa întâi s-au înscris 15 copii, dintre care numai cinci sunt de origine română, restul provenind din familii vorbitoare de limbă rusă şi majoritatea absolvenţilor optează ulterior pentru studii în România, iar cei ce nu reuşesc îşi fac studiile la universităţile din Chişinău, a menţionat Ecaterina Pavlova, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, singurul liceu de la Tiraspol cu predare în limba română.
A crescut şi a locuit la Tiraspol, însă limba română a învăţat-o la Bucureşti, unde şi-a făcut şi studiile superioare, iar peste ani Ambasada României de la Chişinău i-a oferit distincţia „Meritul pentru învăţământ”, în grad de cavaler, decernată de către Preşedintele României, mărturiseşte Ecaterina Pavlova.
Aceasta consideră că pentru a contribui mai mult la bunul mers al învăţământului de grafie latină în stânga Nistrului, ar fi binevenită organizarea unor stagii de formare în România pentru cadre didactice şi elaborarea unor programe de schimb academic şi cultural între profesori sau de studiu la un liceu de pe teritoriul României, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a oferi şansa copiilor din Republica Moldova să trăiască în mediul autentic românesc.
Totodată, aceasta a specificat că majoritatea profesorilor din liceu au grade didactice, sunt specialişti în domeniu, promovează cultura română atât în cadrul orelor, cât şi prin intermediul activităţilor extracurriculare.
Mai mult decât atât, Pavlova a amintit că atunci când viitorul şcolilor din stânga Nistrului cu predare în grafie latină era pus sub semnul întrebării, colegii ei au luptat cu demnitate şi curaj pentru drepturile lor. „Alături de profesori erau şi părinţii elevilor, care şi în prezent îşi aduc copiii pentru a face studii în limba română, benevol, fiindcă noi nu avem circumscripţie”.
În context, profesoara de limbă română a ţinut să puncteze că deşi condiţiile de învăţare în Liceul Teoretic „Lucian Blaga” sunt unele bune, există şi multe lipsuri, printre care lipsa laboratoarelor, a cantinei, a unei săli de sport sau de festivităţi. O altă problema cu care se confruntă este, în opinia profesoarei, lipsa unui mijloc de transport, tip autocar, pentru transportarea elevilor din localităţile arondate liceului.
Pavlova a mai menţionat că nu au aşteptări din partea autorităţilor locale şi că marea majoritate a băieţilor care absolvesc liceul sunt nevoiţi să-şi schimbe domiciliul în partea dreaptă a Nistrului pentru a nu fi înrolaţi în armată locală.
Ecaterina Pavlova a mai adăugat că pe lângă elevii din liceu, limba română în regiune este studiată şi de către adulţi, punctând că a coordonat în acest sens un proiect împreună cu Constantin Constantinescu, profesor la un Colegiu din România, iar participanţii proiectului au fost selectaţi de către profesorul universitar Veaceslav Popescul.
„Am văzut un interes major din partea elevilor pentru limba şi cultura română. Toţi participanţii proiectului sunt dornici să-şi aprofundeze cunoştinţele de limbă română. Sper ca într-un viitor apropiat acest lucru va fi posibil”, a mărturisit profesoara într-un interviu acordat Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean (LACT).