Oficiali americani: Beijingul va plasa rachete pe insulele din Marea Chinei de Sud

SUA a acuzat de mult timp Beijingul că doreşte să militarizeze regiunea Mării Chinei de Sud. În plus, mai mulţi oficial americani au declarat că tovarăşii chinezi se pregătesc să amplaseze rachete pe insulele artificiale construite în regiune, o mişcare ce va nelinişti statele din Asia de Sud-Est.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)
Andrei Popescu
23.02.2017

Oficialii americani acuză China că intenţionează să amplaseze rachete sol-aer de rază lungă pe insulele artificiale pe care le-a construit în disputata Mare a Chinei de Sud.

China este pe cale să finalizeze construirea unor structuri de depozitare din beton pe recifele Subi, Mischief şi Fiery Cross, care fac parte din Arhipelagul Spratly, a susţinut miercuri Reuters, citând oficial americani nenumiţi.

Având acoperişuri retractabile, clădirile par să aibă o lungime de 20 de metri şi o înălţime de 10 metri, a declarat un oficial.

“Nu este ca şi cum chinezii construiesc ceva în Marea Chinei de Sud doar de dragul de a construi, iar aceste structuri seamănă cu altele care găzduiesc baterii SAM, aşadar, concluzia logică este că acesta este motivul construirii lor”, a precizat un alt oficial american.

Oficialii au susţinut că Washingtonul ar putea vedea mişcarea chinezilor ca o comasare militară în regiune, adăugând că un răspuns militar de aceeaşi mărime nu este luat în considerare.

SUA a acuzat de mult timp regimul comunist chinez că programul său de revendicări teritoriale în Marea Chinei de Sud are scopuri militare.

Noua Administraţie SUA a trimis nave de luptă pentru a contesta pretenţiile teritoriale ale Chinei asupra celei mai mari zone a acestei mări, care este o rută majoră pentru transporturi maritime prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.

Filipine, una dintre ţările care au prezentat cereri de revendicare rivale în Marea Chinei de Sud, a declarat marţi că orice desfăşurare de arme pe insulele chineze este “deosebit de alarmantă” pentru ţările din Asia de Sud-Est.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru Reuters că SUA rămâne dedicată unei “nemilitarizări a Mării Chinei de Sud”, reiterând poziţia preşedintelui american Donald Trump privind această chestiune.

Trump a atacat în mai multe rânduri intensificarea influenţei chinezilor în regiune, promiţând că va împiedica Beijingul să construiască ceea ce el numeşte a fi un “complex militar masiv” în acea regiune.

În ciuda unor afirmaţii neoficiale, secretarul de stat american Rex Tillerson a încercat să calmeze tensiunile dintre cele două ţări într-o conversaţie cu Yang Jiechi, consilierul de stat al Chinei, care deţine o poziţie mai înaltă decât cea a ministrului de Externe al ţării.

Discutând cu mass media chineză, Yang a declarat că speră că cele două părţi vor putea “susţine principiile non-conflictului, non-confruntării, respectului reciproc şi al cooperării benefice între ambele părţi”.

În timpul audierilor de confirmare în Senatul SUA, Tillerson a susţinut că Beijingul ar trebui să pună capăt activităţilor de construire de insule artificiale în Marea Chinei de Sud şi că ar trebui să îşi piardă accesul la insulele pe care deja le-a construit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor