Fost procuror general al R. Moldova va compărea în faţa magistraţilor pentru abuz în serviciu

Valeriu Balaban este acuzat de complicitate cu alte persoane în procurarea unui imobil în care urmau să fie mutate subdiviziuni ale Procuraturii Generale pentru care s-au plătit milioane de lei, dar blocul nu e finisat nici până astăzi.
Femida
Femida (facebook.com)

Fostul procuror general al Republicii Moldova din perioada 2003 - 2007, Valeriu Balaban, riscă până la zece ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu cauzarea de daune în proporţii considerabile intereselor publice. Procuratura Anticorupţie a trimis în instanţă dosarul penal în care sunt inculpaţi fostul procuror-general, patru funcţionari din cadrul Procuraturii Generale şi doi agenţi economici.

Potrivit procurorilor, demnitarul, în complicitate cu membrii grupului de lucru, a iniţiat procedurile de achiziţie a unui imobil nefinisat şi viciat, pentru dislocarea subdiviziunilor Procuraturii Generale. În plus, contrar concluziilor experţilor, în lipsa documentaţiei de proiect de reconstrucţie şi fără organizarea unei licitaţii publice a încheiat contract de vânzare-cumpărare a imobilului menţionat, la o sumă mai mare decât a fost evaluat, potrivit Raportului de expertiză contabilă.

Drept urmare, pentru procurarea şi reconstrucţia imobilului, suma achitată de către Procuratura Generală a RM din mijloacele bugetare, în perioada 2006-2009, a constituit 24.103.600 lei MD, blocul nefiind terminat nici până astăzi.

Procurorii informează în context că au pus sub sechestru bunuri ale învinuiţilor în valoare de peste 17 milioane lei MD, iar Ministerul Finanţelor a înaintat o acţiune civilă în valoare de peste 24 milioane lei MD, în vederea reparării prejudiciului cauzat.

Dacă instanţa îi va găsi vinovaţi, învinuiţii riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, cu recuperarea cheltuielilor judiciare de peste 28 mii de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe