Procurorul General al R. Moldova, reţinut de ofiţerii SIS. Este bănuit de corupere pasivă şi abuz în serviciu

Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova
Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova (facebook.com/Igor Dodon)

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a fost reţinut marţi, 5 octombrie, pentru 72 de ore, de către mascaţii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) chiar din sediul Procuraturii Generale, unde se pregătea să ţină un briefing. Acesta este plasat în izolatorul de detenţie preventivă al Inspectoratului de poliţie al municipiului Chişinău.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis, marţi, sesizarea deputatului PAS Lilian Carp, în care îl acuză pe Stoianoglo de corupere pasivă şi abuz în serviciu. Mai mult, parlamentarul susţine că Procurorul General s-ar fi implicat în eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon şi ar fi admis încălcări pe vremea când a deţinut funcţia de deputat.

Ulterior, CSP a transmis cauza procurorului anticorupţie Victor Furtună, care a dispus pornirea urmăririi penale a lui Stoianoglo şi suspendarea acestuia din funcţie pe durata urmăririi penale.

Oamenii legii au efectuat, marţi seară, percheziţii în biroul şi la domiciliul Procurorului General. „Este o răzbunare din partea preşedintelui ţării”, a comentat Stoianoglo reţinerea sa.

În cadrul unui briefing de presă ţinut luni, 4 octombrie, Alexandru Stoianoglo a adus acuzaţii grave guvernării PAS precum că ar fi întreprins mai multe acţiuni pentru a-l discredita. El a citit mai multe mesaje care ar fi fost decriptate de pe telefonul fostului şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari, cu sprijinul Europol, şi care ar fi fost făcute publice „prin intermediul unor ONG-uri cum ar fi IPRE, Freedom House, Centrul de Resurse Juridice, Soros Moldova, dar şi Uniunea Europeană”.

Într-o declaraţie semnată de către 13 organizaţii ale societăţii civile se menţionează că declaraţiile şi acuzaţiile publice ale Procurorului General la adresa societăţii civile „sunt calomnioase şi nefondate” urmărind „distragerea atenţiei publice de la problemele din procuratură, cum ar fi lipsa progresului în investigarea devalizării sistemului bancar şi a Laundromat-ului”.

Consiliul Superior al Procurorilor urmează să se întrunească miercuri, 6 octombrie, în şedinţă extraordinară, pentru a numi o altă persoană la conducerea Procuraturii Generale de la Chişinău.