Dionis Cenuşă, despre cazul Nataliei Morari: Mass media independentă trebuie să evite orice asociere şi simpatizare politică

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

Cazul Nataliei Morari este foarte complex, susţine politologul Dionis Cenuşă, care a decis în context să pună „câteva întrebări serioase”.

Redăm integral mai jos întrebările analistului publicate pe pagina sa de socializare:

1. Când a început relaţia lui Morari cu Platon înainte de aprilie 2009 (răsturnarea comuniştilor şi ascensiunea oligarhilor) sau după?

2. Ce fel de credibilitate pot avea toţi cei din mass-media care nu ştiau despre relaţia (bine ascunsă) dintre Morari şi Platon (cercetat pentru multiple infracţiuni)?

3. Cum se poziţionează cei care sub umbrela TV8 au promovat tot felul de mesaje împotriva lui Platon? Vor fi ei la fel de stricţi faţă de Morari ca şi faţă de Stoianoglo?

4. Câţi din mass-media vor cere retragerea premiilor acordate Nataliei Morari, inclusiv pe platforma Forumului Parteneriatului Estic? Cei din mass-media care au lobat pentru candidatura lui Morari ştiu bine acest lucru.

5. Cum rămâne cu Fundaţia UE European Endowment for Democracy care a susţinut financiar TV8, inclusiv graţie lui Morari? E vorba şi de imaginea celor de la Bruxelles. Cred că finanţarea pentru TV8 va fi retrasă, iar unii jurnalişti buni de acolo vor avea de pătimit.

6. De ce Morari a acuzat SIS-ul şi indirect PAS-ul şi pe Maia Sandu că ar şantaja-o şi ar dori să o cenzureze? Morari a avut simpatii clar exprimate faţă de Sandu şi PAS, care probabil nici ei nu ştiau despre legăturile dintre Morari şi Platon.”

În concluzie, Dionis Cenuşă a ţinut să solicite publicului să nu îşi creeze idoli nici în politică, nici în presă. „Gândiţi critic.”. Mai mult, mass media independentă trebuie să evite orice asociere şi simpatizare politică. Chiar dacă mulţi dintre jurnalişti cu mii de likeuri au promovat partide politice, sub piele de miel (unii au câştigat prestigiu şi bani). „Încă aveţi timp să reveniţi la datoria de jurnalist independent şi imparţial.”

Cunoscuta jurnalistă Natalia Morari a anunţat că tatăl fiului său de câteva luni este controversatul om de afaceri, autorul Laundromatului, fugarul anunţat în urmărire internaţională, Veaceslav Platon. Ziarista a scris pe pagina sa de socializare că informaţia pe care a făcut-o publică ar fi servit temei de şantaj din partea unor colaboratori ai Serviciului de Informaţii şi Securitate dorindu-se supunerea sa ca jurnalist.