Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor: Firme controlate de Platon şi Şor implicate în furtul miliardului

.
. (STR / AFP / Getty Images)

Încă o confirmare a unei instituţii naţionale - Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) - privind implicarea numitului Veaceslav Platon în frauda bancară, scrie fosta deputată a Platformei DA Inga Grigoriu, preşedinta Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat, pe pagina sa de socializare în contextul în care SPCSB a confirmat acest lucru.

Potrivit fostei parlamentare, Platon a fost scos curat ca lacrima din acest dosar de către actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, precum şi din cel privind spălătoria rusească – laundromat. De asemenea, a mai punctat Grigoriu, sunt implicate în ambele cazuri şi grupuri de companii afiliate liderului Partidului Politic Şor, Ilan Şor, proaspăt deputat cu imunitate parlamentară.

„Cu regret, am primit răspunsul de la SPCSB târziu, abia după alegerile parlamentare anticipate şi acest fapt îmi ridică şi mai multe semne de întrebare. De ce s-a aşteptat scrutinul electoral pentru ca instituţia să îmi ofere un răspuns?

În concluzie, noua guvernare trebuie să înţeleagă că este necesar de a combate acest fenomen - spălările de bani. Or, ele continuă şi e grav dacă vor fi preluate. Eu voi sta de gardă”, a mărturisit Inga Grigoriu.

„Compania Ronida Invest Ltd, înregistrată în Marea Britanie, cu conturi deschise la Moldincombac şi Trasta KomertBanc din Letonia a constituit subiect de investigaţii financiare aferente schemei de spălare de bani Global Laundromat şi Frauda bancară”, se arată în răspunsul primit de Grigoriu de la SPCSB.

Serviciul confirmă că în cadrul investigaţiilor au fost stabilite legături dintre Ronida Invest şi Veaceslav Platon, chiar dacă în calitate de administrator al firmei figura un cetăţean al Ucrainei. De asemenea, SPCSB a adăugat că în cadrul aceleiaşi investigaţii s-au constatat implicaţii în frauda bancară a unor firme nerezidenţiale controlate de Ilan Şor.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi alte crime financiare, dar a fost pus în libertate în iunie 2020 în urma unui demers al lui Stoianoglo, care a afirmat că dosarul lui Platon a fost fabricat. Platon este considerat arhitectul „Laundromat-ului” - o schemă prin care din Rusia au fost scoase zeci de miliarde de dolari între 2010 şi 2014 cu ajutorul unor bănci şi decizii ale judecătorilor moldoveni.

Totodată, precizăm că în august 2019, Şor a fost condamnat la 9 ani de închisoare de o instanţă primară după ce a rămas şi fără imunitate parlamentară, fiind investigat într-un dosar privind devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova în perioada anilor 2010 – 2014, prin sustragerea mijloacelor băneşti în proporţii deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank şi comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale şi de grup.

De asemenea, dosarul, care se află la Curtea de Apel Cahul încă din 2017, a fost suspendat, fiind amânate deja peste 40 de şedinţe. Acest dosar a fost suspendat la 21 decembrie, de către Curtea de Apel Cahul până la pronunţarea de către Curtea Constituţională asupra excepţiei de neconstituţionalitate înaintată de către avocaţii lui Ilan Şor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe