Procurorii DNA au descins la sediul Primăriei conduse de Chirica. Dosarul vizează furtul de păcură şi trimiterea ei în Ucraina

Mihai Chirica, primarul oraşului Iaşi (Facebook - Mihai Chirica)
Andrei Popescu
11.12.2024

Procurorii DNA au descins, miercuri, la sediul Primăriei Iaşi, dar şi la alte instituţii din subordinea municipalităţii, şi au solicitat o serie de documente care vizează inclusiv achiziţiile de cărbune pentru asigurarea încălzirii oraşului. Au fost efectuate verificări şi la CET Holboca, dar şi la Termoservice SA.

Sunt vizate patru persoane pentru furt de păcură, printre care Alin Aivănoaei, directorul Termoservice SA şi Cezar Baciu, director executiv. Păcura ar fi fost trimisă în Ucraina, dar au fost furate cantităţi mari, relatează BZI.ro.

Primarul Mihai Chirica a afirmat că nu îşi face probleme “că ar fi acte de corupţie acolo”, adăugând că “nu s-a făcut plângere”.

Potrivit sursei citate, în anul 2022, Chirica a achiziţionat cărbune la suprapreţ, plătind 470 de euro pe tonă, la care s-au mai adăugat 3 euro pe tonă pentru depozitarea sa în portul Constanţa. Deşi nu consumase cărbunele cumpărat, a fost semnat un contract de suplimentare. Totul a fost posibil deoarece Cezar Baciu a acordat, la acea vreme, votul favorabil către Chirica. În iarna anului 2022-2023, Primăria a cheltuit 235 de milioane de lei pentru producerea agentului termic şi a încasat doar 130 de milioane de lei.

“La cererea procurorilor DNA, Primăria Municipiului Iaşi a pus la dispoziţie, miercuri, 11 decembrie 2024, toată documentaţia care a stat la baza transferului cantităţii de păcură alocată Municipiului Iaşi către Republica Moldova, precum şi toată documentaţia care a stat la baza achiziţiei de cărbune pentru sezonul rece aferent perioadei 2022 – 2023, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Menţionăm că o parte din aceste documente au fost deja transmise către DNA în urma corespondenţei avute cu această instituţie în ultima perioadă”, a transmis Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iaşi.

La rândul său, primarul Chirica a afirmat că a avut o “corespondenţă cu DNA atât pe tema transferului de păcură către Republica Moldova, cât şi pe subiectul achiziţiei de cărbune necesar funcţionării CET Iaşi, documente care au fost transmise atunci când ne-au fost solicitate”.

“Astăzi au cerut să verifice toate documentele, presupunem că este o procedură proprie, şi, aşa cum e şi firesc, le-am dat tot concursul şi i-am asigurat pe procurori de toată deschiderea şi colaborarea Primăriei. Fiind vorba de contracte cu valoare foarte mare, este normal ca acestea să fie verificate şi de către DNA, iar noi le stăm la dispoziţie. Consider că toate instituţiile trebuie să îşi facă datoria şi consider firească verificarea tuturor documentelor, astfel încât orice nelămurire să fie clarificată”, a adăugat edilul.

Anterior, Chirica a avut o primă reacţie la acţiunea procurorilor DNA:

“Trăim vremuri interesante şi trebuie să primiţi explicaţii. DNA solicita nişte documente legate de iarna 2022-2023 şi transferuri de dinspre Veolia spre Primărie şi mai departe către Republica Moldova. Sunt două chestiuni despre care ştiu. Sunt valori foarte mari, ele se duc direct spre DNA. O parte din documente le au, îşi vor face treaba aşa cum se cuvine. Nu am emoţii, rezerva e din 2003-2004. Nu-mi fac probleme că ar fi acte de corupţie acolo. Nu s-a făcut plângere. Curtea de conturi a constatat faptul că rezervă a fost reîntregită şi transferată în Republica Moldova. Suntem într-un proces de evaluare a contractului cu Vitol. Ei trebuie să ne plătească, noi trebuie să mai plătim. Suntem încă în judecată. Contractul a fost pentru 140.000 şi a fost livrat 80.000, a costat 300.000 lei, dar nu s-a încheiat. S-au complicat lucrurile şi ne-am dus în instanţă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor