Procurorii de la Chişinău anunţă numele celui ce a comandat asasinarea lui Plahotniuc

Procurorii de la Chişinău susţin că Grigore Caramalac a comandat asasinatul lui Plahotniuc din motivul intentării dosarelor penale în privinţa sa în R. Moldova. Opoziţia şi analiştii pun la îndoială veridicitatea presupusei tentative de omor.
Vlad Plahotniuc (jurnal.md)
Ştefan Sârbu
27.04.2017

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale din Republica Moldova a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că împreună cu Inspectoratul Naţional de Investigaţii, au avansat în investigarea dosarului tentativei de omor a preşedintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc.

“Ca urmare a audierii persoanelor reţinute şi a analizei probelor acumulate în dosar, procurorii au pus sub învinuire pe una din persoanele care au comandat asasinatul. E vorba de autoritatea criminală Grigore Caramalac, care figurează şi în alte dosare penale în care este acuzat de crime grave şi deosebit de grave. Cetăţeanul Grigore Caramalac este acuzat de organizarea săvârşirii omorului la comandă, precum şi dirijarea realizării lui”, se menţionează într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale a RM.

Procurorul Busuioc a precizat că mai există un comanditar, numele căruia însă nu poate fi făcut public deoarece nu are niciun statut procesual în cadrul urmăririi penale. Totuşi, procurorul a precizat că acesta se află deja întemniţat într-o închisoare din Republica Moldova, fiind condamnat într-un alt dosar. "El a încercat să grăbească atacul pentru că urma sa fie condamnat".

Procurorii au precizat că potrivit mărturiilor depuse de către unul dintre principalii organizatori ai asasinatului eşuat, anume dosarele penale pe numele lui Grigore Caramalac sunt printre motivele comandării lichidării lui Vlad Plahotniuc, pe care autoritatea criminală îl consideră vinovat de intentarea cauzelor penale. Iniţial infractorilor li s-ar fi comandat “avertizarea” politicianului, iar după ce le-au fost transmişi o parte din bani s-ar fi insistat ca ţinta să fie lichidată, chiar dacă şi-ar fi pierdut viaţa mai mulţi oameni.

“Atât expertiza prealabilă a armelor grele, care urmau să fie folosite pentru asasinare şi care au fost ridicate de procurori, dar şi mărturiile persoanelor reţinute, arată că numărul victimelor ar fi fost mult mai mare. În mărturii se vorbeşte despre distrugerea aproape totală a două etaje ale clădirii de oficii în care se afla ţinta. S-a mai constatat că pentru această operaţiune se căuta şi alt tip de arme grele şi anume lansatoare de rachete de tip “Şmeli”, care pot distruge un imobil întreg. Unii organizatori ai asasinatului au mărturisit că se temeau că după realizarea acestei comenzi ar putea fi omorâţi şi ei pentru a fi şterse urmele”, notează sursa citată.

Din informaţiile preliminare făcute publice de către oamenii legii, suma finală care urma să fie achitată tuturor persoanelor implicate în acţiunea criminală putea depăşi un milion de dolari. Suma de 200 de mii de dolari, dintre care 100 de mii deja transmise, era destinată pregătirii operaţiunii.

Procurorii susţin că împreună cu poliţia moldovenească colaborează activ pe dosar cu oamenii legii din Ucraina, care au furnizat informaţii şi probe relevante. “Investigaţia avansează, atât în Moldova, cât şi în ţara vecină. Acum se acumulează probe şi în privinţa altor posibili comanditari ai asasinatului”, a conchis Procuratura Generală.

La începutul lunii martie Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că a deconspirat, împreună cu poliţiştii moldoveni, o tentativă de asasinare a omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Opoziţia a pus la îndoială veridicitatea presupusei tentative de omor asupra liderului PDM. Unii deputaţi specificau că anumite circumstanţe prezentate de oamenii legii nu insuflă încredere, şi că totul ar semăna cu un plan bine gândit.

Analistul politic Vlad Ţurcanu a declarat că presupusa tentativă de asasinare a lui Plahotniuc ar fi o reglare de conturi între personaje politice provenite din afaceri, dar şi „o scenetă” servită publicului moldovean pentru a-i distrage atenţia de la lucrurile cu adevărat importante.

Deputatul român USR, Matei Dobrovie a menţionat că pentru a distrage atenţia opiniei publice de la problemele reale ale R. Moldova cum este corupţia sistemică, “furtul miliardului”, spălarea banilor mafiei ruse prin băncile şi sistemul judecătoresc din R. Moldova, oligarhul Vlad Plahotniuc şi-a înscenat un “asasinat” în mass-media, iar circul mediatic ar fi şi „soluţia” oferită de liderul democrat pentru rezolvarea tuturor problemelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor