Rusia strânge cureaua, pe fondul scăderii veniturilor din petrol: Bani mai puţini pentru proiecte în aviaţie şi industria auto

Guvernul rus reduce bugetele pentru proiecte majore din mai multe sectoare, ca răspuns la scăderea veniturilor din petrol şi gaze, a raportat pe 22 mai agenţia de ştiri pro-Kremlin Kommersant, citată de The Kyiv Independent.
La începutul acestei luni, preţurile petrolului în Rusia au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Preţurile au scăzut sub 50 de dolari pe baril, cu aproximativ 40% mai puţin decât se prevăzuse în bugetul rus, a raportat Reuters pe 6 mai.
Ca răspuns la prăbuşirea preţurilor, Kremlinul a introdus reduceri bugetare drastice pentru mai multe programe de stat, relatează Kommersant. Acestea includ programe de dezvoltare a industriilor aviaţiei, auto, tehnologice, navale şi robotice din Rusia.
Statul va reduce cu 22% un program de dezvoltare a aviaţiei, reducând bugetul iniţial de 101,2 miliarde de ruble la 78,8 miliarde. Scopul programului era înlocuirea avioanelor occidentale cu avioane ruseşti.
Un program care viza creşterea producţiei de bunuri civile din Rusia cu 40% până în 2030 a fost, de asemenea, vizat de reduceri de finanţare şi urmează să piardă 66,9 miliarde de ruble în 2025.
Fondurile destinate „industriilor de înaltă tehnologie” ale ţării vor pierde 46 de miliarde de ruble, industria auto va fi redusă cu 35 de miliarde de ruble, iar sprijinul pentru „producţia de mijloace de transport inovatoare” va scădea cu 25 de miliarde de ruble. Fondurile destinate producţiei de nave şi echipamente navale vor pierde 12,6 miliarde de ruble.
Un program de stimulare a producţiei de roboţi industriali va pierde aproape o treime din bugetul său (1,7 miliarde din 5,6 miliarde de ruble).
Agenţia rusă de statistică Rosstat a raportat pe 16 mai că ţara se confruntă cu o scădere semnificativă a creşterii economice, agravată de preţurile petrolului, sancţiunile occidentale şi inflaţia.
Veniturile din petrol şi gaze au reprezentat aproape 30% din bugetul Rusiei în ianuarie şi februarie, potrivit datelor guvernamentale citate de Bloomberg. Mai mult, veniturile din exporturile de combustibili fosili sunt o sursă cheie de finanţare pentru războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.
Creşterea cheltuielilor militare a pus presiune pe bugetul Kremlinului, chiar şi în contextul în care sancţiunile occidentale vizează din ce în ce mai mult „flota fantomă” a Rusiei, formată din petroliere, şi exporturile de gaze ale ţării.