Proces de nastere a unor noi planete in Pleiade

O serie de planete de dimensiuni mici, din roca, asemanatoare Pamantului si lui Marte, se formeaza in jurul unei stele din clusterul Pleiadelor, au declarat astronomii saptamana trecuta.
Aceasta imagine capturata de Telescopul Spatial Hubble al NASA arata un nord interstelar intunecat care este distrus de trecerea uneia dintre cele mai luminoase stele din clusterul Pleiadelor. (NASA / Newsmakers)
Epoch Times România
20.11.2007

WASHINGTON - O serie de planete de dimensiuni mici, din roca, asemanatoare Pamantului si lui Marte, se formeaza in jurul unei stele din clusterul Pleiadelor, au declarat astronomii saptamana trecuta.

Una dintre stelele din acest cluster, cunoscut si sub numele de Cele sapte surori, este inconjurata de un nor urias de particule fierbinti de praf cosmic “din care s-ar putea naste un nou sistem planetar”, a declarat Inseok Song, cercetator NASA la Centrul de Cercetare Spitzer din cadrul Institutului Tehnologic din California.

“Aceasta este prima dovada clara a existentei unui proces de geneza a unor planete in Pleiade, iar rezultatele pe care le prezentam, culese prin observatie directa, pot fi totodata prima dovada ca planetele din roca, asemanatoare Terrei, sunt niste obiecte cosmice foarte comune in Univers”, a declarat Joseph Rhee de la Universitatea California - Los Angeles, care a condus studiul.

Aici "se afla de sute de mii de ori mai mult praf cosmic decat in jurul Soarelui nostru”, a spus Benjamin Zuckerman, profesor de fizica si astronomie la UCLA. "Acest praf cosmic este, probabil, rezultatul unei coliziuni de mari dimensiuni, al unei catastrofe cosmice.”

Pentru a observa praful, echipa a folosit doua telescoape si a publicat rezultatele in “Astrophysical Journal”.

Aflate la aproximativ 400 de ani lumina distanta de Terra, in constelatia Taurului, Pleiadele reprezinta unul dintre cele mai cunoscute clustere stelare (roiuri stelare) si cel mai apropiat astfel de cluster de Pamant. Un an lumina este distanta pe care o parcurge lumina intr-un an — aproximativ 5,8 trilioane de mile (9,4 trilioane km).

"Clusterul contine de fapt aproximativ 1.400 de stele.”, a spus Song.

Song a spus ca praful se poate acumula in comete si asteroizi de dimensiuni mici care se unesc ulterior pentru a forma embrioni planetari si in final planete pe deplin dezvoltate.

"In procesul de geneza al planetelor din roca, terestre, obiecte cosmice se ciocnesc, fie formand planete, fie dezintegrandu-se in praf cosmic; noi vedem acest praf.”, a declarat Song.

"Observatiile noastre indica faptul ca planete terestre asemanatoare celor din sistemul nostru solar sunt probabil foarte raspandite," a adaugat Zuckerman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor