Problema "specialilor". Paleologu: Nu e în interesul magistraţilor să devină o categorie detestată şi dispreţuită de populaţie

Theodor Paleologu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
02.07.2025

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a declarat, într-o intervenţie la Euronews, că pensiile speciale ale magistraţilor şi vârsta redusă de pensionare reprezintă o problemă majoră, care alimentează tot mai mult furia publică. El a făcut un apel la responsabilitate din partea sistemului judiciar, avertizând că menţinerea acestor privilegii riscă să transforme magistraţii într-o categorie tot mai detestată de societate.

Jurnalist: Care este percepţia acum în societate în privinţa justiţiei, pentru că tot discutăm şi aţi văzut rostogolite în spaţiul public tot felul de teme, de beneficii pentru judecătorii Curţii Constituţionale. Dincolo de bani, vorbim despre reacţii de apărare a acestei profesii şi nu numai a celor care activează în sistemul juridic, şi dincolo de acestea, foarte important, acolo un criteriu politic, cum sunt împinşi, pentru că vă amintiţi, şi preşedintele Nicuşor Dan a promis că se va ocupa sistematic şi metodic în această perioadă de componenta justiţie.

Theodor Paleologu: Iar PSD-ul i-a trântit la CCR pe cineva care e complet incompetent (Mihai Busuioc - n.r.)

Jurnalist: Au motivat că a trecut de comisia aceea, deci i-au văzut CV-ul, au descoperit că are experienţă.

Theodor Paleologu: Da, e absolut scandalos. De altfel, Curtea Constituţională este o ruşine. M-am pronunţat în repetate rânduri în această privinţă. Sunt două variante: ori trebuie desfiinţată şi problema constituţionalităţii legilor să fie verificată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum era pe vremuri, înainte de război, sau varianta pe care o prefer, trebuie să regândim cu totul Curtea Constituţională. Sunt oameni care n-au niciun fel de competenţă pentru aşa ceva. Faptul că cineva are studii juridice nu îl califică pentru Curtea Constituţională. La Curtea Constituţională trebuie să fie specialişti în drept constituţional. Nu e cazul. Sunt unul sau doi specialişti în drept constituţional.

Iar Marian Enache, care tocmai şi-a terminat mandatul, era un simbol al oportunismului românesc. Să nu uităm: a fost în PCR înainte de ’89, a fost în FSN, a făcut revoluţie la Vaslui. E demn de filmul lui Porumboiu. A fost sau n-a fost. Da, marele revoluţionar Enache de la Vaslui. În FSN a fost ambasador al lui Iliescu la Chişinău, după aia a fost în PDSR, l-a urmat pe Meleşcanu în APR, a fost în Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, în PSD. Adică a bifat tot felul de mizerii. Ăsta este omul, şi ăsta este cel care apără democraţia. Şi mă rog, chiar e penibilă Curtea Constituţională aşa cum e.

Iar un alt aspect pe care l-aţi menţionat: e vorba de pensiile speciale pentru magistraţi, care sunt strigătoare la cer. Nu există ţară în Europa în care să existe o asemenea discrepanţă între contribuţie şi pensia specială. Înţeleg principiul. Sigur că da, e o meserie foarte dificilă, foarte importantă, care presupune multe renunţări, fără îndoială. Dar ce e asta, să se pensioneze atât de devreme? E absolut aberant. Este o absurditate.

Şi am remarcat că Valeriu Stoica a recunoscut, într-un interviu, că a greşit atunci când a instituit acest sistem, pentru că, spunea el, nu a anticipat consecinţele, nu şi-a imaginat că lucrurile o vor lua razna în halul în care au luat-o.

Jurnalist: E foarte important, pentru că se discută sau se folosesc instrumente de forţă. Pentru că, ieri, şefa Consiliului Superior al Magistraturii a spus că există un risc în justiţie să ne confruntăm cu un alt val de pensionări dacă vor fi tăiate anumite drepturi, anumite beneficii salariale. Adică iar ne aşteptăm la curţi blocate, la instanţe în blocaj şi, dincolo de acest lucru, vor spune: deja avem grefieri în stradă.

Theodor Paleologu: E clar că problema pensionării magistraţilor este o mare problemă, la fel ca şi pensiile lor speciale. Categoric, da. Şi societatea românească devine din ce în ce mai furioasă pe acest subiect. Magistraţii ar trebui să dea dovadă de responsabilitate şi să-şi dea seama că se creează o enormă furie populară împotriva lor dacă continuă cu asemenea atitudine.

Jurnalist: Şi ne amintim din fostul Guvern Ciolacu că măsurile erau cam aşa: să crească etapizat vârstă de pensionare şi aşa pe o perioadă foarte lungă.

Theodor Paleologu: Sunt omul de pe stradă care observă anumite lucruri pe care le observă oricine şi există o reală furie în societate. Şi dacă mă aud magistraţi – sunt convins că mă aud şi magistraţi – e vorba de un apel la responsabilitate, pentru că nu e în interesul lor să devină o categorie detestată şi dispreţuită de populaţie. Ei sunt extrem de importanţi într-o democraţie.

Jurnalist: Evident, nu îi judecăm cu aceeaşi unitate de măsură, pentru că sunt oameni care îşi fac datoria şi oameni care dau decizii eronate. Şi am asistat la destul de multe în ultimele luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor