Expertă face un mare "debunking" la "prostiile vehiculate de sistemul vechi secu-energie, aliniat cu propaganda rusă"

Otilia Nuţu (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
02.07.2025

Pe câteva site-uri obscure, cunoscute pentru vehicularea teoriilor conspiraţiei şi a propagandei ruseşti, circulă zilele acestea un articol cu o mulţime de idei false şi manipulatoare despre energie. Acestea sunt menite să întoarcă opinia publică din România împotriva UE, Moldovei şi Ucrainei, mai ales în perioada în care se liberalizează piaţa şi cresc preţurile din cauză că fostul ministru n-a pregătit liberalizarea în niciun fel, a atras atenţia Ana Otilia Nuţu, expertă pe energie, în analiza sa publicată în Contributors, intitulată "Dezinformarea în energie: câteva minciuni la care să vă aşteptaţi în următoarele zile".

"Întrucât mă aştept ca în cel mai scurt timp aceste minciuni să apară şi pe canale cu o vizibilitate mai mare – tehnica fiind: arunci ceva obscur pe un site obscur şi după aceea redistribui în masă -, le demontez aici, preventiv", a precizat Ana Otilia Nuţu.

Preşedintele Expert Forum, Sorin Ioniţă, a remarcat că, prin analiza de mai jos, Otilia Nuţu "face un mare debunking la prostiile vehiculate de grupurile de interese din sistemul vechi secu-energie, atât de bine aliniate cu propaganda rusă în regiune, care şi-au făcut de cap sub toate ministeriatele, inclusiv cel al lui Burduja - de fapt establishmentul din România e încă în etapă ceauşismului energetic".

Debunking-ul reprezentantei Expert Forum

1. Cuplarea pieţelor de energie electrică în UE NU duce la creşterea preţurilor în România. O piaţă unică europeană NU extinde cererea de energie românească spre toţi consumatorii din UE, care se bulucesc s-o cumpere. E fix invers. Cuplarea pieţelor înseamnă că au şi consumatorii de la noi acces la energia celor din jur. Păi nu ne plângeam noi deja de câţiva ani că suntem ”importator net de energie electrică”? Adică… noi cumpărăm de la alţii mai multă energie decât producem acasă.

Motivul pentru care avem cele mai mari preţuri la energie e tocmai că nu suntem ”cuplaţi” cum trebuie. Pun mai jos preţurile dintr-o zi oarecare din vara anului trecut (22 iulie, puteţi verifica singuri şi alte date). Motivul pentru care preţurile erau mai mari în România, Bulgaria şi Grecia decât în mijlocul Europei e că Ungaria rupe piaţa energetică europeană în două. E urgent de verificat dacă o face din motive legitime sau, aşa cum ameninţă acum în cazul Ucrainei, pur si simplu face voit jocul ruşilor.

Pe scurt: în vara anului trecut în zona noastră a fost secetă şi val de caniculă, plus opriri ale unor reactoare nucleare pentru întreţinere vara; în centrul şi vestul Europei se producea masiv din energie solară; iar energia din centrul şi vestul Europei nu putea veni spre sud-estul Europei din cauza unor ”probleme pe reţea” în Ungaria. Dacă nu fragmenta Ungaria piaţa europeană, am fi avut preţurile la fel de mici ca alţi europeni.

2. Exporturile de energie electrică către Moldova şi Ucraina NU duc la creşterea preţurilor la noi. Dimpotrivă. Ungaria şi Slovacia vindeau ucrainenilor semnificativ mai mult decât noi anul trecut – Ungaria 39%, Slovacia 23%, România 18%, Polonia 14%. Pe logica asta te-ai aştepta să fie preţurile mai mari la ei, nu? Dar piaţa de energie europeană tocmai că nu funcţionează aşa, energia care trece din Ungaria în Ucraina poate fi la fel de bine produsă de fapt în Germania. La noi e taman invers: faptul că Ucraina e cuplată fizic din 2022 la sistemul european a însemnat că o parte din energia regenerabilă produsă la noi în Dobrogea ieşea în sistemul ucrainean prin sud, tranversa Ucraina şi reintra în Transilvania prin nord, rezolvându-ne practic nouă congestiile de reţea din interiorul României. În ceea ce priveşte preţurile: cumpărătorii din Ucraina şi Moldova cumpără de pe aceleaşi platforme de pe care iau energie şi cei din România, la aceleaşi preţuri, ba chiar au fost momente în care am făcut livrări de urgenţă la preţuri de urgenţă, semnificativ mai mari.

3. Încurajarea producţiei de regenerabile în România NU este iraţională. Dimpotrivă. Ne-am mişcat mult mai lent cu regenerabilele decât toţi ceilalţi din Europa. Cu excepţia panourilor pe case, capacitatea de energie regenerabilă instalată la noi între 2022-2024 a fost cam tot atât cât au instalat moldovenii, fără bani de ”încurajări iraţionale”, vreo 400 MW. Certificatele verzi nu mai există pentru capacităţi nou instalate din 2017 încoace, ”contribuţia pentru cogenerare” nu încurajează decât centralele vechi din termoficare, nu investiţii noi, iar banii europeni şi cfd abia-abia dacă au început să conteze de anul acesta, pentru capacităţi pe care le vom vedea operaţionale în următorii ani. În plus, având preţurile atât de mari comparativ cu restul europenilor te-ai aştepta să se bulucească investitorii şi fără sprijin, nu? Problema trebuie căutată în altă parte: la conexiunile la reţea, la legislaţie şi reglementare.

4. Sistemele de transport şi distribuţie NU sunt încărcate excesiv de energia regenerabilă, ci de prostia umană. Avem bani europeni gârlă pe care nu-i putem atrage, vreo 18 miliarde de euro până în 2030, prioritatea europenilor fiind să investim în reţele şi regenerabile, nu să ţinem în viaţă centrale construite în urmă cu 60 de ani şi niciodată modernizate. Iar cei 18 miliarde sunt în cea mai mare parte plătiţi tocmai din contribuţiile pentru CO2 – nu doar de la noi, ci şi de la ceilalţi europeni.

5. Încă o dată: taxele enorme pentru emisiile de CO2 NU împovărează sectorul energetic românesc, ci se întorc cu asupra de măsură în România pentru investiţii în sectorul energetic românesc. UE colectează banii de la toţi din UE care emit CO2 şi îi redistribuie mai mult la noi. Suntem beneficiar net din politică de decarbonizare, nu contribuitor net. Exact cum suntem şi la fondurile europene şi pe aceleaşi principii.

6. Energia regenerabilă nu-i de vină pentru faptul că centralele vechi de 60 de ani sunt poluante şi mai ales cumplit de ineficiente. Ca fapt divers, deşi nu mai interesează acum pe nimeni, concluziile preliminare pentru black-out-ul din Spania arată spre două cauze: lipsa de răspuns a unei centrale clasice pe gaz (şi reacţia slabă a operatorului de transport) şi faptul că Peninsula Iberică e decuplată de restul pieţei europene de energie electrică. Exact anti-soluţia care ni se propune acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor