Nou sondaj INSCOP: Ce spun românii despre situaţia financiară personală şi situaţia economică a ţării

Directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, a prezentat, miercuri, rezultatele unui sondaj de opinie care reflectă percepţia românilor asupra situaţiei financiare personale şi asupra situaţiei la nivel economic al României.
Situaţia financiară personală percepută de români se prezintă astfel:
10.9% dintre români consideră că situaţia financiară a gospodăriei lor s-a îmbunătăţit comparativ cu acum un an,
44.3% că a rămas la fel,
44.2% că s-a înrăutăţit.
0.6% nu ştiu sau nu răspund.
Votanţii PSD şi USR, tinerii sub 30 de ani şi persoanele cu studii superioare sunt categoriile care declară într-o proporţie mai mare decât media că situaţia financiară a gospodăriei lor s-a îmbunătăţit comparativ cu acum un an.
Apreciază că situaţia financiară a gospodăriei lor a rămas la fel în special: votanţii PNL, persoanele sub 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară şi angajaţii la stat.
Declară că situaţia financiară a gospodăriei lor s-a înrăutăţit mai ales: votanţii AUR, persoanele între 45 şi 60 de ani şi locuitorii din urbanul mic.
Situaţia economică a României conform părerilor românilor se prezintă după cum urmează:
5% dintre respondenţi sunt de părere că situaţia economică a României s-a îmbunătăţit comparativ cu acum un an,
16.7% că a rămas la fel, în timp ce
75.3% consideră că s-a înrăutăţit.
3% nu ştiu sau nu răspund.
Votanţii AUR, persoanele între 45 şi 60 de ani, locuitorii din Bucureşti şi angajaţii la privat cred într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că situaţia economică a României s-a înrăutăţit.
Prezentăm mai jos concluziile directorului INSCOP Remus Ştefureac şi ale Conf. univ. dr. Loredana Vladu, Director al Departamentului de Comunicare, privind rezultatul acestor sondaje de opinie:
Ce spune directorul INSCOP Research
„Datele Barometrului Informat.ro – INSCOP refectă o percepţie negativă asupra economiei naţionale semnificativ mai accentuată decât cea asupra situaţiei financiare personale. Acest lucru sugerează un fenomen de externalizare a responsabilităţii şi o încredere scăzută în capacitatea instituţiilor de a gestiona economia.
O majoritate importantă a respondenţilor consideră că situaţia financiară personală a rămas neschimbată sau s-a înrăutăţit, ceea ce reflectă un climat de stagnare economică resimţită la nivel individual, în ciuda eventualelor creşteri macroeconomice reale sau raportate statistic. Grupurile socio-demografice cu venituri mai reduse sau din mediul rural sunt semnificativ mai pesimiste, semnalând o adâncire a inegalităţilor şi o percepţie că beneficiile creşterii economice nu sunt distribuite echitabil în societatea românească.
Diferenţele dintre percepţia despre propria situaţie şi cea despre economia ţării reflectă atât un grad ridicat de neîncredere socială, cât şi o polarizare accentuată a opiniei publice, ceea ce poate deveni o barieră în calea unor politici publice coerente şi eficiente dacă acestea nu sunt explicate în cadrul unui efort masiv de comunicare publică şi trasparenţă”.
Conf. univ. dr. Loredana Vladu, director al Departamentului de Comunicare, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA), a comentat la rândul său datele INSCOP:
„Datele din această ediţie a Barometrului Informat.ro – INSCOP aduc în prim-plan o realitate economică resimţită acut de cetăţeni: aproape jumătate dintre români declară că situaţia financiară a gospodăriei s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar percepţia privind economia naţională este chiar mai severă.
Aceste cifre nu arată doar o criză de încredere, ci mai ales o vulnerabilitate structurală: în absenţa unor politici clare de revigorare a nivelului de trai – în special pentru categoriile mai vulnerabile, pesimismul economic devine o constantă, alimentând temeri şi clivaje.
Acest tip de cercetare e vital pentru că pune o oglindă în faţa decidenţilor şi le reaminteşte că stabilitatea socio-economică are nevoie de ancore în viaţa reală a oamenilor”.