Paleologu: Beneficiile acordate foştilor preşedinţi sunt excesive. Nu văd de ce trebuie să aibă o locuinţă de protocol

Theodor Paleologu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
02.07.2025

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a opinat, într-o intervenţie la Euronews, că beneficiile acordate foştilor şefi de stat din România sunt excesive şi ar trebui reevaluate. Comentariile sale au venit în contextul deciziei Curţii Constituţionale de a-l repune în drepturi pe Traian Băsescu, după ce fostului preşedinte i-au fost retrase anumite beneficii printr-o modificare legislativă dată cu dedicaţie.

Jurnalist: Traian Băsescu a fost repus în drepturi. Curtea Constituţională a hotărât că modificarea legislativă prin care fostului preşedinte Traian Băsescu i-au fost retrase anumite beneficii este contrară Constituţiei. Repunerea în drepturi a preşedintelui Traian Băsescu vine totuşi la trei ani după ce fostul preşedinte a atacat la Curtea de Apel.

Theodor Paleologu: Aici cred că trebuie să avem o abordare nuanţată şi să facem distincţii. Mi se pare că beneficiile acordate foştilor şefi de stat în România sunt excesive. Nu văd de ce trebuie să aibă o locuinţă de protocol. Nu văd de ce. A, un birou? Fără îndoială. Pază? Fără îndoială.

Dar nu văd de ce trebuie foştii preşedinţi să beneficieze de o locuinţă de protocol. Sigur că s-a corectat o nedreptate, după părerea mea, pentru că acea decizie a Parlamentului fusese ineptă, că nu privezi un fost preşedinte de pază, de pildă. E o chestiune, mi se pare, elementară.

De altfel, eu nu cred că a fost complet privat de pază, pentru că nu cred că serviciile noastre sunt inconştiente, deci au păstrat un ochi asupra fostului preşedinte Băsescu.

Dar, repet, nu văd de ce foştii preşedinţi trebuie să beneficieze de atâtea avantaje. Mi se pare exagerat şi sper că Nicuşor Dan, când îşi va încheia mandatul, să refuze asemenea avantaje. Eu le-aş refuza. N-aş vrea să stau într-o casă alta decât a mea. Ce să caut în altă casă?

Jurnalist: Aş vrea să discutăm puţin pe marginea acelei decizii din 2022, când Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii. Nu comentez decizia în sine, ci pur şi simplu faptul că sună destul de cinic – şi nu mă erijez eu în avocatul fostului preşedinte, în niciun caz –, dar vorbim despre o propunere mai veche, despre legea lustraţiei, spre exemplu. Acum ajungem în situaţia în care un fost preşedinte este declarat colaborator al Securităţii, alţi foşti preşedinţi n-au fost declaraţi în niciun fel de o legătură cu fostul regim.

Theodor Paleologu: Acum, preşedintele Iliescu e într-o stare de sănătate gravă şi n-aş vrea să zic lucruri nepotrivite. Însă el a fost prim-secretar de partid, a fost membru în conducerea Partidului Comunist, partidul coordona Securitatea. La noi e totul cu susul în jos.

Ofiţerii de Securitate sunt mari patrioţi – Silviu Predoiu a candidat în alegerile prezidenţiale, deşi el a lucrat în Securitate –, în schimb informatorii, dintre care unii au fost bătuţi şi torturaţi în închisoare, sunt arătaţi cu degetul. E lumea întoarsă pe dos pentru că aşa e societatea românească.

Să ne înţelegem, nu e cazul preşedintelui Băsescu. El nu a fost închis. Rămâne valabilă formula lui din 2004: "Ce ghinion pe ţara asta să aleagă între doi comunişti!" Aia a fost o replică genială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor