Problema maidanezilor: Înţelegerea cu consecinţe grave dintre Primărie, ASPA şi ONG-uri
alte articole
Potrivit ultimelor relatări din presă, existau deja legi care dădeau dreptul autorităţilor locale să rezolve problema câinilor fără stăpân, dar primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, nu a menţionat nimic despre acestea, în schimb a propus iniţierea unui referendum privind eutanasierea câinilor comunitari.
Moartea lui Ionuţ Anghel, un băiat de patru ani, ucis de o haită de câini maidanezi a scos la iveală un adevăr ascuns de Sorin Oprescu, care a declarat recent că nu are cum să ia atitudine împotriva câinilor fără stăpân pentru că este limitat de lipsa legislaţiei şi a banilor, motiv pentru care a cerut organizarea unui referendum.
Potrivit estimărilor, sunt aproape 65.000 de câini maidanezi pe străzi, fapt ce ar fi putut fi evitat dacă s-ar fi aplicat legislaţia în vigoare. Există două legi în acest sens, care însă nu au fost aplicate corespunzător până acum, respectiv Legea 227 din 2002 privitoare la "gestionarea câinilor fără stăpân" şi Legea 9 din 2008, referitoare la protecţia animalelor cu stăpâni. Ambele conţin articole cu privire la eutanasiere.
Din motive necunoscute Primăria, Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) şi ONG-urile specializate au preferat să invoce Legea 9 din 2008 care prevede interzicerea eutanasierea câinilor comunitari, dar impune sterilizarea acestora de către ONG-uri pe banii ASPA.
Ceea ce este extrem de curios este că Legea 9 din 2008 nu se referă la câini fără stăpân, ci, din contră, la cei cu stăpân, iar în concluzie nu trebuia invocată această lege atunci când ASPA ar fi strâns de pe străzi câinii maidanezi, iar, în lipsa unor adăposturi sau a unor oameni care să-i adopte, i-ar fi eutanasiat conform Legii 227 din 2002.
Înţelegerea dintre Primărie, ASPA şi ONG-uri
Potrivit Evz.ro, Primăria şi ASPA au făcut un acord cu ONG-urile. Înţelegerea era că asociaţiile care militau pentru protecţia animalelor adoptau doar în acte câinii maidanezi pentru a-i scăpa pe aceştia de riscul de eutanasiere. După ce le făceau actele, câinii erau lăsaţi liberi pe străzi. Adopţia presupunea în mod obligatoriu şi sterilizarea acestora.
Cheltuielile ONG-ului erau decontate de ASPA care primea bani de la Primăria Capitalei. Se pare că aşa a procedat şi Asociaţia Caleidoscop, cea care figurează în acte ca fiind proprietara câinilor care l-au ucis pe Ionuţ.
În joc erau milioanele de euro care erau alocate rezolvării problemei câinilor maidanezi.
S-a decis aplicarea Legii 9, care se referă însă la animalele cu stăpân, şi care prevede că "este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar".
În acelaşi timp, Legea 227 din 2002 prevede la art. 5 că "după examinarea lor de către medicul veterinar, câinii fără stăpân ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi în termenele stabilite, care sunt bolnavi cronici şi incurabili, vor fi eutanasiaţi imediat ce au fost aduşi în adăposturi".
Robert Lorentz, fostul preşedinte al ASPA şi Marcela Pâslea, preşedintele Asociaţiei "Cuţu-Cuţu" au explicat recent care era procedura. "Aşa s-a dat dispoziţie. Întrebaţi la Primăria Capitalei. Ce era să facem? Da, erau duşi, după ce erau sterilizaţi, înapoi de unde au fost luaţi, cu maşinile ASPA: pe străzi, în parcuri", a declarat Robert Lorentz pentru Evz.
Ca urmare a acestei metode de gestionare a problemei câinilor fără stăpânii, preşedintele Asociaţiei Caleidoscop, Carmen Secăreanu, a fost audiată vineri la Parchetul instanţei supreme în dosarul în care se fac cercetări referitor la împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel. Jurnaliştii au raportat că aceasta a fost pusă sub învinuire, dar nu s-a aflat încă despre ce acuzaţii este vorba. De asemenea, în acest dosar a fost audiat miercuri şi Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect de la ASPA. Potrivit cercetărilor, unul din câinii care l-au omorât pe Ionuţ Anghel fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de ONG-ul condus de Carmen Secăreanu în 2008.
Gestionarea problemei câinilor comunitari intră în atribuţiile primarului Sorin Oprescu, prin intermediul ASPA.