Un copil în vârstă de patru ani a fost omorât luni de câini maidanezi pe un teren din spatele Parcului Tei, din Sectorul 2.
Copilul şi frăţiorul sau, de şase ani, ieşiseră în parc, însoţiţi de bunica lor. Îndepărtându-se de bunică, cei doi copilaşi au fost atacaţi de câini. Frăţiorul mai mare a rupt-o la fugă şi a scăpat doar cu o muşcătură la picior. Alarmată, bunica a sunat la 112.
La ora 12:22, informează Poliţia Capitalei, o femeie a sunat la numărul de urgenţă 112 anunţând că nu îşi găseşte nepotul. Poliţiştii care s-au deplasat de urgenţă au găsit corpul neînsufleţit al copilului, într-un tufiş.
Zona în care a fost găsit copilul a fost securizată, pentru investigaţii şi cercetări. Poliţia Capitalei a deschis o anchetă pentru a vedea în ce condiţii a avut loc tragicul incident.
În zonă se aciuaseră şase câini vagabonzi. Haita de câini a fost ridicată de hingheri. Prea târziu. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, copilul era desfigurat atunci când paramedicii SMURD au ajuns la faţa locului. Unul dintre câinii ridicaţi avea sânge la bot.
Deşi iniţial se afirmase că băieţelul a fost omorât de câini în Parcul Tei din sectorul 2, primăria Sectorului 2 a precizat că incidentul a avut loc pe un teren proprietate privată din zonă, nu în spaţiul public din parc.
Primăria îşi declină responsabilitatea
Primăria îşi declină răspunderea, precizând printr-un comunicat de presă că accidentul a avut loc pe un teren proprietate privată:
"Referitor la tragicul accident în care şi-a pierdut viaţa un copil, fiind muşcat de un câini, Primăria sectorului 2 precizează că acest incident a avut loc pe un teren proprietate privată, pe strada Tuzla nr. 50, respectivul teren aparţine SC Laguna Tei SRL, iar incidentul nu a avut loc în Parcul Tei", a precizat Primăria într-un comunicat dat publicităţii la scurtă vreme după accident.
Anterior, coordonatorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Razvan Băncescu, a declarat la B1 TV că băiatul se afla pe un teren privat, iar Primăria nu are nicio vină: "Incidentul a avut loc pe un teren proprietate privată. Câinii sunt din preajma parcului şi sunt hrăniţi de iubitorii din împrejurimi", a declarat Băncescu.
"Nu putem să strângem câinii într-o lună şi să-i eutanasiem. Însă, câinii vor fi strânşi de pe domeniul public şi sterilizaţi. Cadrul legal îl avem deja aprobat, iar bugetul asigurat. Procedurile legale sunt în curs de finalizare", a mai declarat coordonatorul.
ASPA a strâns în jur de 100 de câini din parcurile capitaliei în perioada 8-21 august.
Un comunicat dat presei pe 25 august, informa că "în urma acţiunilor au fost prinşi 91 de câini, din parcurile Herăstrău (11), Plumbuita, IOR (câte 10), Crângaşi (opt), Carol, Politehnicii (câte şapte), Izvor (cinci), Moghioros, Titanii, Giuleşti, Tineretului (câte patru), Sebastian şi Gheorghe Petrascu (câte trei), Eroilor, Operei, Circului, Morarilor, Florilor (câte două) şi Parcul Naţional (unul)."
Parcul Tei nu se regăseşte printre acestea iar numărul de câini vagabonzi ridicaţi este mic.
Băncescu explică: "Până acum am avut trei maşini cu care a trebuit să cesionăm tot Bucureştiul. Urmează săptămâna asta să se finalizeze procedura de contractare a firmelor private pentru capturare şi transport şi răspunsul va fi mult mai prompt".
Din ianuarie şi până la începutul lunii mai 2013, 1.929 de bucuresteni au reclamat că au fost atacaţi de câini fără stăpân. Numărul celor muşcaţi este însă mult mai mare. În acelaşi interval de timp, peste 4.000 de copii şi adulţi au ajuns la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" muşcaţi de câini.